To je to što me zanima!

RATNI PUT GENERALA: Planiranje operacije 'Oluja'

Markačeva spec. policija spustila se početkom kolovoza 1995. godine s Velebita u Gračac. Bila je to jedna od najzahtjevnijih njezinih zadaća...
Vidi originalni članak
ANTE GOTOVINA - VOJNI USPON
Nakon što je stupio u kontakt s hrvatskim iseljenicima u Argentini, Gotovina doznaje za proglašenje hrvatske samostalnosti te se vraća u Hrvatsku u lipnju 1991. odmah stupivši u Zbor Narodne Garde. Sudjeluje u teškim borbama u Zapadnoj Slavoniji (Novska, Nova Gradiška) u sastavu 1. gardijske brigade, prvo kao borac, a zatim kao zapovjednik. Nakon ranjavanja i oporavka, nakratko pukovnik Gotovina odlazi za zapovjednika HVO-a Livno. Od 1992. do 1996. sada brigadir obnaša dužnost zapovjednika Zbornog područja Split, a nakon toga je glavni inspektor obrane. Brzo je vojno napredovao, te je u činu brigadira bio jednim (uz Janka Bobetka i Antu Rosu) od glavnih zapovjednika u operaciji 'Maslenica', a kao general-pukovnik organizira i vodi više ključnih vojnih operacija: obranu Livna i Tomislavgrada od postrojbi Mladićeve Vojske RS, dugotrajni puzeći rat u kojem je tijekom desetak mjeseci lomljena srpska obrana u Livanjskom polju, obroncima Dinare i Šator planine, osvajanje Glamoča i Bosanskog Grahova, te opkoljavanje Knina što je stvorilo preduvjete za brzo i uspješno izvršenje Operacije Oluja. Oluju je Gotovina planirao zajedno s generalima Rahimom Ademijem i Damirom Krstičevićem. Nakon toga, Gotovina je u drugoj polovici 1995. glavni zapovjednik združenih snaga HV i HVO u Operaciji Maestral, kada je potpuno razbijena vojska bosanskih Srba, a hrvatske snage su došle na udaljenost 23 kilometra od Banja Luke. Slom srpske paradržave u Bosni i Hercegovini spriječila je svjetska, poglavito američka diplomacija.


MLADEN MARKAČ - VOJNE ZADAĆE SPECIJALNE POLICIJE
Mladen Markač bio je jedan od osnivača Specijalne policije koja je obavljala mnoge vojne zadaće te djelovala na mnogim ratištima od Vukovara do Dubrovnika. Jedna od najzahtjevnijih njihovih zadaća bila je ona na Velebitu odakle su se početkom kolovoza 1995. ('Oluja') spustili u Gračac do granice s BiH. Ključnu je ulogu Markač imao i u vojno-redarstvenoj akciji 'Bljesak' u svibnju 1995. Tijekom 'Bljeska' oslobođena je zapadna Slavonija. Spuštajući se s položaja na Velebitu, Specijalna su policijske postrojbe sudjelovale i u akciji u Medačkom džepu u rujnu 1993. godine.
Specijalna je policija nakon rata radila na razminiravanju ratom zahvaćenih područja.
Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare