To je to što me zanima!

Ratnom zločincu Milanu Španoviću opet će suditi

Vrhovni sud je, neslužbeno doznajemo, zbog bitnih povreda odredbi kaznenog postupka, ukinuo presudu Županijskog suda u Sisku
Vidi originalni članak

Milan Španović nepravomoćno je lani osuđen na tri godine i pet mjeseci zbog ratnih zločina.Nakon prošlogodišnje presude Španović je pušten na slobodu. Naime, sud ga je osudio na vrijeme koje je do presude proveo u zatvorima i pritvoru. 
- Nedvojbeno je za dokaznog postupka utvrđeno da je optuženik sudjelovao u napadu na hrvatska sela kod Gline. No, nije bilo materijalnih dokaza da je sudjelovao u rušenju, granatiranju i paležu kuća Hrvata, protjerivanju nemoćnih civila te pljački nego se sud vodio verbalnim izjavama svjedoka. Iako je zakonom za to djelo zaprijećena minimalna kazna pet godina, osuđuje se na blažu kaznu – obrazložila je lani predsjednica sudskog vijeća Županijskog suda u Sisku Snježana Mrkoci. Španović je još ratne 1993. godine na Okružnom sudu u Sisku u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina. Tada je s obitelji izbjegao najprije u Vojvodinu, a 1998. s hrvatskom putovnicom preko Budimpešte u London, gdje je dobio politički azil i izučio stolarski zanat. Godine 2006., na temelju tjeralice Interpola, u Londonu je uhićen kao prvi ratni zločinac s područja bivše Jugoslavije u Velikoj Britaniji. Hrvatskoj je izručen 19. kolovoza 2009. Sudit će mu i treći put jer je Vrhovni sud, neslužbeno doznajemo,  zbog bitnog kršenja odredbi kaznenog postupka, ukinuo nepravomoćnu presudu.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare