To je to što me zanima!

Ravnatelj KBC-a Rijeka o dvojcu koji je odrezao dovod zraka: 'Pokazali smo da smo spremni'

Pokazalo se da su pacijenti sigurni jer imamo četverostruku zaštitu za ispadanja bilo koje vrste u sustavu koji služi za terapiju kisikom, odnosno komprimiranim zrakom, rekao je ravnatelj Ružić
Vidi originalni članak

Ravnatelj riječkoga KBC-a Alen Ružić rekao je u utorak kako mu je osobno vrlo žao zbog incidenta koji se dogodio u noći s nedjelje na ponedjeljak, kad je u tom KBC-u prerezan kabel, ali, dodao je, drago mu je da se pokazala puna spremnost bolnice u takvoj neočekivanoj situaciji. 

NEPOZNATI POČINITELJ Strava u Rijeci: Netko prerezao cijevi koje dovode zrak do Covid centra u kojem su respiratori

Ružić je na konferenciji za novinstvo komentirao incident koji se dogodio u ponedjeljak u 3,30 sati, kad su dvojica presjekla kabel za napajanje električnom energijom kompresora zraka kojim se koristi covid centar.

- Pokazalo se da su pacijenti sigurni jer imamo četverostruku zaštitu za ispadanja bilo koje vrste u sustavu koji služi za terapiju kisikom, odnosno komprimiranim zrakom, najvažnijom terapijom za bolest Covid-19 - rekao je Ružić.

DVOJE IH JE Policija uhvatila osumnjičene za rezanje kompresora za zrak Covid centra KBC-a u Rijeci

Kad se dogodio incident, sustav je signalizirao gubitak tlaka zraka pa je dežurni anesteziolog prebacio sustav na čisti kisik. Tehnička služba je odmah reagirala i uklonila štetu na kabelu u vrlo kratkom roku, a do jutra ga u potpunosti zamijenila, rekao je ravnatelj, ističući kako ni trenutak nije ispao dotok kisika te da su pacijenti bili sigurni.

Alen Ružić je ocijenio da stagnacija u broju pacijenata u KBC-u posljednjih dana daje nadu da će donesene mjere rezultirati smanjenjem simptomatskih bolesnika u bolnici.

Istaknuo je da su u KBC-u aktivna 23 respiratora, za covid pacijente ih je rezervirano 35, a ukupno ih je u KBC-u 55. Ako se uključe prijenosni respiratori i anesteziološki uređaji iz operacijskih sala, u bolnici je više od 70 respiratora, a to je kapacitet koji daje sigurnost, rekao je.

INCIDENT U KBC-U Uhitili dvojac u Rijeci: Prerezali su cijevi koje dovode zrak u Covid centar i ugrozili pacijente

Istaknuo je važnost stručnoga liječničkog kadra. Sad je oko pet posto zaposlenika pozitivno na koronavirus, a s onima u samoizolaciji to je oko sedam posto, što je prihvatljivo za funkcioniranje sustava, ali postavlja dodatne izazove, rekao je. 

Prerezani i ukradeni kabel za napajanje kompresora zraka bio je s vanjske strane zgrade jer kompresor mora biti vani, zaštićen u metalnom kavezu. Ružić je istaknuo da će se pojačati mjere opreza uz dodatnu tehnologiju i kamere. U planu je pojačanje kapaciteta ugradnjom još jednog kompresora, rekao je. 

Na pitanje razmatra li se mogućnost angažiranja dodatnih njegovateljica, kao u Splitu, Ružić je odgovorio da ih je u riječkome KBC-u oko 300 te da za to ima mogućnosti, no, istaknuo je, tu treba biti oprezan u vezi sa zakonskim i drugim normama jer su one u neposrednom kontaktu s pacijentima i moraju imati odgovarajuću edukaciju.

U ovom KBC-u stalno pokušavamo zaposliti nove medicinske sestre i tijekom jeseni su raspisani natječaji za nešto više od 40, rekao je ravnatelj Ružić.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare