To je to što me zanima!

Ravnatelj osječke OŠ Vijenac učenicima je ukinuo zadaće

Ravnatelj Osnovne škole 'Vijenac' Stjepan Sokol kaže kako će se ove školske godine u školi provesti novo istraživanje kako bi se vidjelo što misle nove generacije
Vidi originalni članak

U osječkoj Osnovnoj školi Vijenac ravnatelj, profesori, roditelji i učenici su se dogovorili – ukinuti domaće zadaće! 

- Znate, učenje je jako težak rad. Moramo i učenicima omogućiti da se kući malo odmore po povratku iz škole - priča Stjepan Sokol, ravnatelj škole koja je zbog ukidanja domaćih zadaća postala jedinstvena u hrvatskim okvirima. 

Prema ravnateljevim riječima, novoj praksi se pristupilo sustavno i vrlo oprezno, jer se svim profesorima i učenicima dopustilo da sami izaberu kako će se ponašati. 

- Idemo na to da učenici kući završe samo onaj posao koji nisu uspjeli dovršiti u školi. Time smo postigli da su učenici na nastavi angažiraniji, nastava se više individualizira i ne dolazi u obzir negdašnje pravilo o jednakom tretmanu svih učenika - priča ravnatelj Stjepan Sokol. 

Prema dosadašnjim iskustvima, ravnatelj Stjepan Sokol tvrdi da su učenici na školskim satima postali znatno pažljiviji te da više rade. 

- Učenici su shvatili da im je u interesu biti pažljiviji tijekom nastave, jer ne žele si dopustiti da moraju kasnije, zbog propuštenog u školi, satima sjediti kući uz bilježnicu i raditi nešto što su mogli obaviti u školi! S druge strane, učitelji više neće morati ocjenjivati školske zadaće koje su, budimo realni, u puno situacija pisali upravo roditelji djece koja to nisu zbog umora ili nečega drugog napraviti kući - priča ravnatelj Stjepan Sokol. 

Premda učenici njegove škole postižu iznimne rezultate, njihov primjer nisu slijedile i druge škole. Ravnatelj tvrdi da ovakav pristup domaćim zadaćama zahtjeva iznimnu zainteresiranost i kompetentnost učitelja, suglasnost roditelja te motiviranost učenika. No, kad se sve to složi, učenici su u cijeloj priči najsretniji i najzadovoljniji.

Idi na 24sata

Komentari 48

  • MAX 2010 12.01.2012.

    Može li on ikako biti pomoćnik ministra i da dođe u Zagreb na tih par godina?

  • athena25 12.01.2012.

    Ovaj ravnatelj je inače jedna vrlo čudna i bezobrazna osoba!

  • profskola 12.01.2012.

    katastrofa. Moš´ mislit što će kod kuće imati više vremena za ponavljanje gradiva. Užas!!!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare