To je to što me zanima!

Referendum u Ohioju: Hoće li pravo na pobačaj ući u ustav?

Ohio glasa o pravu na pobačaj godinu i pol dana pošto je Vrhovni sud presudio da zakone o pobačaju donose savezne države otvarajući put nekim državama da ga potpuno zabrane
Vidi originalni članak

Glasači Ohija odlučuju u utorak hoće li pravo na pobačaj unijeti u ustav te savezne države na srednjem zapadu, a ishod referenduma bit će važan pokazatelj stajališta o pitanju koje će vjerojatno biti među dominantnima u utrci za predsjedničke izbore 2024.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ohio glasa o pravu na pobačaj godinu i pol dana pošto je Vrhovni sud presudio da zakone o pobačaju donose savezne države otvarajući put nekim državama da ga potpuno zabrane čak i u slučajevima silovanja ili incesta. Do te presude Vrhovnog suda nije bilo moguće zabraniti pobačaj ni u jednoj saveznoj državi.

U Ohiju je poništenje presude Roe protiv Wadea pokrenulo donošenje državnog zakona koji bi zabranio pobačaje nakon što se mogu detektirati otkucaji srca ploda, a što se obično događa oko šestog tjedna trudnoće.

KERRY WASHINGTON OTKRILA 'Neplanirano sam zatrudnjela, a liječnicima sam dala lažno ime. Ne želim se sramiti pobačaja...'

Taj je zakon trenutno suspendiran jer ga provjeravaju drugi sudovi pa je trenutno pobačaj u Ohiju moguć do približno 22 tjedna trudnoće.

No, zakon je izazvao negodovanje u kratkom vremenu dok je bio na snazi prošle godine kada je 10-godišnjakinja, koja je preživjela silovanje, bila prisiljena otputovati u susjednu Indianu kako bi joj se omogućio pobačaj.

Trumpova zemlja

Glas "za" na referendumu u Ohiju stvorio bi ustavni amandman koji bi omogućio donošenje i provođenje odluka o vlastitoj reprodukciji i uključivao bi između ostalog i odluke o kontracepciji, liječenju neplodnosti, trudnoći, zdravstvenoj skrbi nakon spontanog pobačaja te izazvanom pobačaju.

Amandman bi omogućio zabranu pobačaja nakon "održivosti fetusa", odnosno u trenutku kada je fetus sposoban sam preživjeti izvan maternice, osim ako liječnik smatra da je život ili zdravlje trudne pacijentice u opasnosti.

ŠOKANTAN SLUČAJ Specijalizantica u Petrovoj krivo očitala ultrazvuk, trudnici je dala lijek za spontani pobačaj!

Zagovornici pobačaja kao i oni koji mu se protive prikupili su milijune dolara i kucali na tisuće vrata kako bi osigurali pobjedu na referendumu.

Nije prošao prethodni referendum koji bi otežao usvajanje ustavnih amandmana, a kojega je svrha bila otežati referendum o pravu na pobačaj.

Mnogi konzervativni birači u zemlji izrazili su rezerve oko toga koliko su dalekosežna ograničenja pobačaja nakon rušenja presude Roe protiv Wadea.

ZANIMLJIVA SITUACIJA Došle moliti pred Petrovu protiv pobačaja pa se brinule za svoja prava: 'Imate dozvolu za foto?'

No ovaj referendum mogao bi biti previše za Ohio u kojemu je predsjednik Donald Trump pobijedio i 2016. i 2020. Guverner Mike DeWine upozorio je da bi usvajanje referenduma otvorilo vrata pobačajima u "bilo koje vrijeme trudnoće" s mogućnošću da maloljetnice izvrše pobačaj bez znanja roditelja.

Tabor "za" tvrdi da je to "dezinformacija".

O pobačaju će se glasati na referendumima i u drugim saveznim državama.

PIŠE: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ Zabrana pobačaja vodi prema porobljavanju žena - najveće manjine na ovom svijetu

Konzervativni Kentucky izabrat će guvernera u utorak, a sadašnji demokratski guverner Andy Beshear postavio je pravo na pobačaj kao ključno pitanje u svojoj borbi protiv republikanca Daniela Camerona.

U Virginiji, koja također ide na izbore istog dana, republikanci se nadaju da će im pobjeda u zakonodavnim utrkama omogućiti da postrože ograničenja pobačaja.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • kumes 07.11.2023.

    Mislite Ohio?

Komentiraj...
Vidi sve komentare