To je to što me zanima!

Reforma sustava azila: 'Korak ka rješenju migrantske krize'

Europska komisija želi reformirati postojeći sustav i unijeti elemente koji će osigurati veću solidarnost i ravnomjerniju raspodjelu tereta među zemljama članicama
Vidi originalni članak

Europska komisija danas je predstavila prijedlog reforme sustava azila s ciljem solidarnije raspodjele izbjeglica među članicama Unije. 

Prema dosadašnjim pravilima, zahtjev za azil treba podnijeti u prvoj zemlji EU-a u koju migrant uđe, što kod masovnih prelazaka stavlja rubne zemlje EU-a u nezavidan položaj, posebice Grčku i Italiju. Europska komisija želi reformirati taj sustav i unijeti elemente koji će osigurati veću solidarnost i ravnomjerniju raspodjelu tereta među zemljama članicama.

- Europa mora surađivati oko poštenog zajedničkog sustava za azil. Ovo je još jedna lekcija koju smo naučili tijekom migrantske krize. Ne postoji bolja alternativa dugoročnom upravljanju migracijama. Neprihvatljiva je činjenica da u Europi koristimo različite standarde priznavanja zahtjeva za azil. Vrlo je važno pokazati više solidarnosti i pošteno brojčano podijeliti teret tražitelja azila. Zbog toga podržavamo daljnji razvoj Dublinske odredbe koja uključuje izrazito jasan mehanizam solidarnosti. Zato nam trebaju zajedička načela, kriteriji i procedure za Europski sustav azila - izjavio je danas Manfred Weber, predsjednik Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • KV-2 152mm King of Derp 06.04.2016.

    Čuj ti ovo "Ne postoji bolja alternativa dugoročnom upravljanju migracijama." Evo jedne očite koja je efikasnija i bolja: Tjeraj sve to nazad otkud je i došlo

  • Little Tut 06.04.2016.

    Super bi oni to riješili, Njemci ih pozvali, a mi da ih solidarno primamo - neće ići!

Komentiraj...
Vidi sve komentare