To je to što me zanima!

Rehnov sporazum prošao, Pusić stisnula krivi gumb

Ministar Žbogar upozorio je da ako propadne Rhenov sporazum, Sloveniju ne mogu prisliti da odblokira pristupne pregovore Hrvatske u EU
Vidi originalni članak

Hrvatski sabor je u petak na izvanrednoj sjednici prihvatio sporazum kojim bi se granični spor sa Slovenijom riješio na Arbitražnom sudu temeljem međunarodnog prava, što je predložio Olli Rehn. Za njega je glasovalo 118 zastupnika, a Vesna Pusić je bila suzdržana i to zašto što je stisnula krivu tipku.
- Ne znam što je točno bilo. Glasala sam za i na displeju mi je pokazalo da sam glasala za, ali sistem je ipak prepoznao da sam suzdržana - kaže Vesna Pusić i naglašava da naravno podržava sporazum.
U trenutku dok bi obje zemlje potpisale sporazum Slovenija bi deblokirala hrvatske pregovore s Europskom unijom.
- Htjeli smo da se pitanje granice riješi na načelu međunarodnog prava, a ne na način: Vi imate većinu Jadranske obale, dajte i nama malo - rekao je premijer Ivo Sanader. Ustvrdio je da bi najbolje bilo da se pitanje granice odvoji od pregovora te da Slovenija kao dobar susjed podrži Hrvatsku da završi pregovore do kraja godine što je još uvijek moguće. No ako to susjedi ne prihvate, dodaje Sander moramo vidjeti što dalje.
- Ako je spor nemoguće riješiti na načelu međunarodnog prava neka Hrvatska uđe u EU i svima će biti lakše - izjavio je Sanader. On i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković su zastupnike izvijestili kako je ovo kompromisni prijedlog. Peteročlani arbitražni sud će utvrditi granicu na kopnu i moru, režim za korištenje morskih područja i kontakt Slovenije s otvorenim morem.
S druge pak strane slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar rekao je kako europski povjerenik Olli Rehn treba prihvatiti njihove primjedbe na prijedlog rješenje graničnog spora s Hrvatskom arbitražom.
- Propadne li sporazum, nema načina da se Sloveniju prisili da deblokira hrvatske pristupne pregovore - pojasnio je Žbogar u emisiji na slovenskoj POP TV. Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU, suprotivila se tome.
- Uključeni su i slovenski zahtjevi. Prijedlog se ne može  mijenjati u većoj mjeri - rekla je. Žbogar je to zanijekao.
Bivši slovenski premijer Janez Janša Rhenov prijedlog je opisao kao loš. Komentirao je kako je bliži Hrvatskoj te da bi u  njega trebalo uključiti "načelo pravičnosti"  u određivanju granice.
- Ako se sadašnji Rhenov prijedlog ne popravii, ne treba ga prihvatiti - kazao je Janša.
Slovenski mediji ističu da je predsjednik Danilo Tuerk podupro premijera Boruta Pahora da Slovenija o prijedlogu treba biti optimistična. Tuerk je osudio je u petak tvrdnje oporbenog prvaka Janše.

MILANOVIĆ: SLOVENCI ĆE VJEROJATNO BITI PROTIV

Saborski zastupnik SDP-a Zoran Milanović je rekao kako će sporazum zaživjeti samo ako ga prihvati sllovenska strana, a u to čisto sumnja. Njegova saborska kolegica Vesna Pusić je naglasila kako Slovenci ne blokiraju samo hrvatske pregovore nego i proširenje Europske unije.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • donne 09.05.2009.

    hrvatski političari će popustit, neznaju se boriti, poklonit će strancu svoje tj NAŠE more pa i zemlju ako treba a za šta? za EU? da nas ti još više tlače i gaze. te ljude treba škartirati.

  • PapaŠtrumpf 08.05.2009.

    Najvažnije da Pusićka ne radi u Nasi ili nuklearki....krivo pritisnuti gumb ovdje i ne znači toliko

  • kamenica 08.05.2009.

    Slovenci ovakvi,onakvi.Bome nam lijepo popunjavaju booking za turističku sezonu.Što je,je.

Komentiraj...
Vidi sve komentare