To je to što me zanima!

Rekord za Guinnessa: Najveći čobanac skuhali u Vukovaru

Dvanaest kuhara na čelu s Denisom Šoštarićem (29) iz Osijeka, majstorom kotlića i višestruko nagrađivanim kuharom slavonskog čobanca, pripremilo je preko 4600 litara čobanca
Vidi originalni članak

Pod budnim okom tročlane komisije Guinnessove knjige rekorda koja je kamerama snimala svaki detalj kuhanja, u Vukovaru je skuhan najveći čobanac na svijetu. Dvanaest kuhara na čelu s masterchefom Denisom Šoštarićem (29) iz Osijeka, majstorom kotlića i višestruko nagrađivanim kuharom slavonskog čobanca, pripremilo je preko 4600 litara čobanca, odnosno oko 12.500 porcija.

- Sve smo ovo danima planirali i pripremali. Imali smo brojne sponzore i pokrovitelje, među kojima i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Do sada nitko još nije skuhao ovakvu količinu čobanca i sigurni smo da je najveći na svijetu. Kotlić za njega posudile su nam kolege iz Bačke Palanke koje su 2001. godine u njemu kuhale fiš paprikaš. U naš rekordni čobanac potrošena je tona i 700 kilograma mesa, 30 kilograma luka te sati i sati rezanja, miješanja i kuhanja. Počeli smo ga kuhati u 4 ujutro, a dovršili oko 13 sati. Trebalo je šest sati samo da prokuha. Naradili smo se, ali smo zadovoljni - kaže kuhar Denis dodajući kako će ovaj rekord teško netko potući, jer za eventualni veći moraju dati izraditi još veći kotlić.

Oko ogromnog kotlića u kojega svom visinom stane nekoliko ljudi izrađena je mala skela kojom su se kuhari penjali kako bi u njega stavljali meso i začine. Dvojica su neprestano morala miješati čobanac da meso ne zagori. Sve je bilo teže utoliko što ih je ispod kotlića grijala naložena vatra. Tijekom kuhanja, potrošeno je nekoliko metara drva.

- Komisija Guinnessa imala je dosta pravila koje smo morali poštivati. Bili smo ograđeni u prostor u koji nije smio ući nitko osim kuhara. Svaki od nas kuhara nekoliko je puta tijekom postupka pripreme alkotestiran jer je pravilo da nitko ne smije imati ni trunke alkohola u sebi. Kontroliralo se meso koje se priprema ali i svi drugi sastojci - kaže Denis kojemu je to prvo iskustvo pripreme tako velike količine čobanca pa se i sam bojao da nešto ne pođe po zlu.

Komisija Guinnessa će u 22 sata navečer objaviti da li je ovaj kotlić skuhanog čobanca najveći na svijetu. Već oko 14 sati Vukovarci su mogli isprobati deliciju. Sve se to događalo u sklopu manifestacije Tamburaški kirbaj koji se po drugi puta organizira u Vukovaru.

Idi na 24sata

Komentari 87

  • serta007 22.08.2016.

    Cestitke prijatelju moj. Cast mi je biti tvoj prijatelj.

  • lemilemi 21.08.2016.

    bravo dečki a odakle vam ono kotlić jel od koleg preko

  • alisan 21.08.2016.

    Srbi posudili lonac....eh ...za Vukovar...koja ironija

Komentiraj...
Vidi sve komentare