To je to što me zanima!

Ressler i Picula: Novi prijedlog za oporavak je vrlo ambiciozan

Državna tajnica Brnjac je rekla da je hrvatsko predsjedništvo već u srijedu na sastanku Odbora stalnih predstavnika (COREPER) organiziralo predstavljanje Komisijinih prijedloga
Vidi originalni članak

Državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Nikolina Brnjac pozdravila je u srijedu prijedlog revidiranog višegodišnjeg proračuna EU-a i plana za oporavak koji je Komisija predstavila u srijedu te istaknula potrebu da se suglasnost o njemu postigne što prije.NIKO

- Pozdravljam ovaj prijedlog. U interesu je svih država članica da se dogovor što prije postigne - izjavila je Brnjac, delegirana ministrica koja predstavlja hrvatsko predsjedanje u Europskom parlamentu.

Europska komisija (EK) predložila je u srijedu instrument za oporavak gospodarstva od koronakrize vrijedan 750 milijardi eura te Višegodišnji financijski okvir (VFO) od 1100 milijardi eura.

BESPOVRATNA POMOĆ I ZAJMOVI EK predložila 750 milijardi € za oporavak gospodarstva...

Instrument se sastoji od 500 milijardi eura bespovratne pomoći najteže pogođenim državama članicama i sektorima te 250 milijardi koje bi se dodjeljivale kao povoljni zajmovi.

Ukupno za VFO i instrument za oporavak i otpornost predlaže se 1850 milijardi eura. Program oporavka nazvan je "EU sljedeće generacije".

Državna tajnica Brnjac je rekla da je hrvatsko predsjedništvo već u srijedu na sastanku Odbora stalnih predstavnika (COREPER) organiziralo predstavljanje Komisijinih prijedloga.

Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu Karlo Ressler i Tonino Picula ocijenili su u srijedu novi prijedlog višegodišnjeg proračuna i plana za oporavak vrlo ambicioznim i korakom u pravom smjeru.

- Ovo je prilično ambiciozan paket, pozitivan je i vjerujem da će imati veliku potporu država članica, ali je jasno da još predstoje teški pregovori - rekao je Ressler.

OBJAVIO OBERSNEL Prihodi proračuna Rijeke bit će manji 150 do 200 milijuna kn

Tonino Picula kaže da je većina zastupničkih klubova u Europskom parlamentu pozdravila ove prijedloge te naglasio da o njima predstoje duge rasprave.

- Iznos koji je predložen pokrit će dobar dio očekivanja - rekao je Picula.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • mestar 27.05.2020.

    Hoce li tih deset miil bit dosta da pokrije ono sto moraju vratit eu gazdi koje su vec potrosili u nesto sto nisu smijeli pa gazda hoce povratak novca. Bilo kako bilo kad vidim kako i tko nas spasava bolje bi bilo da pritegnemo kais i sami se snalazimo i spasavamo jer nas to sigurno nece spasit nego potopit.

  • Car Mrgud Vazdacenzurirani 27.05.2020.

    Da me netko pitao " a tko je državna tajnica u rvackome ministarstvu vanjskih poslova?" ja bih se možda i malo postidio jer ne bih znao... al sada znam. Bijah slijep, al sada čujem...

  • zvolen 27.05.2020.

    Tko su ovi ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare