To je to što me zanima!

Retro moda: Pronašli su cipelu staru 5500 godina

Mokasinu broj 37 je vjerojatno nosila žena. Dobro je očuvana zbog temperature u špilji, a izrađena je od kravlje kože. Starija je i od piramida u Gizi
Vidi originalni članak

Arheolozi su u špilji u Armeniji pronašli cipelu staru čak 5500 godina. Izrađena je od kravlje kože i najstarija je cipela na svijetu. Starija je čak i od piramida u Gizi. Umjesto modernih končanih vezica, vlasnik je cipelu broj 37 vezivao kožom. Toliko je dobro očuvana da joj vezice i nakon toliko godina izgledaju netaknute. Arheolozi su rekli kako je cipelu vjerojatno nosila žena koju su pokopali u špilji nakon jednog rituala. Pronašli su i tri lonca te u svakom od njih lubanju djeteta.
- Mislili smo da su iskopine stare 600 do 700 godina jer su jako dobro očuvane. Iznenadili smo se prilikom otkrića da cipela datira još iz 3500 godine prije Krista - rekao je Ron Pinhasi sa Sveučilišta Cork. Dodao je kako je temperatura u špilji pogodovala dobrom očuvanju iskopina. Cipelu su poslali u Los Angeles na Sveučilište Kalifornija kako bi je detaljnije proučili. Znanstvenici su do sada mislili kako je najstarija obuća na svijetu ona koju su pronašli u Missouriju, izrađena nakon 3500. godine pr.Kr.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • yatzo 10.06.2010.

    prve Pumice :)

  • citizen 10.06.2010.

    Macak izgubio Gucc-ija :))

  • HUMI 10.06.2010.

    ovo me fascinira...

Komentiraj...
Vidi sve komentare