To je to što me zanima!

Reuters o inicijativi tri mora: 'Pokušavaju podijeliti Europu'

Zvoni alarm za uzbunu u Bruxellesu i Berlinu. Nije prvi put da američki republikanski predsjednik želi pozicionirati istočne Europljane tako da posvađa 'staru' i 'novu' Europu, piše Reuters
Vidi originalni članak

Reuters je objavio članak u kojem tematiziraju Inicijativu tri mora, najvažniji vanjskopolitički projekt bivše predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović.

O toj inicijativi se govorilo i na nedavnoj minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, navodi Reuters, te podsjeća da je američki ministar poslova Mike Pompeo najavio da SAD planira dati milijardu dolara zemljama koje su dio Inicijative tri mora, a kako bi se u njima izgradila bolja energetska infrastruktura.

- Zvoni alarm za uzbunu u Bruxellesu i Berlinu. Nije prvi put da američki republikanski predsjednik želi pozicionirati istočne Europljane tako da posvađa 'staru' i 'novu' Europu, kako se to nazivali tijekom Busheve invazije na Irak 2003. godine. Koliko se Amerikanci žele miješati u istok Europe pokazuje i posredovanje između Srbije i Kosova koje provodi američki veleposlanik u Njemačkoj Richard Grenell - piše u članku.

Nadalje, piše i kako je Inicijativa tri mora osnovana 2015. te da je nastala jer se u istočnoj Europi razvio osjećaj kako ih Bruxelles ignorira odnsono kako EU ne daje dovoljno važnosti toj regiji. Pogotovo se 'nevoljeno' osjećaju zemlje poput Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske, piše Reuters. 

Problem je i plinovod Sjeverni tok 2, preko kojeg bi ruski plin imao još veći pristup Europi, što ne odgovara SAD-u, a tome se protive i antiruske članice Unije poput Poljske, dok taj projekt podržava Njemačka. Reuters podsjeća da je američki predsjednik Donald Trump bio u Varšavi na summitu Inicijative tri mora te da je izjavljivao kako se nada da će i druge članice EU-a krenuti putem Velike Britanije. Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Idi na 24sata

Komentari 70

  • lale03348 23.02.2020.

    takova je naša kolindica,glumi modernu eu političarku,a amerikancima viri iz guzice koliko im se gura,i ustvari radi na štetu eu i RH.Licemjerstvo na djelu i to u punom zamahu.

  • vjačo 21.02.2020.

    kolinda je imala srednjoeuropski projekt - koliko je dobar ili loš tek ćemo vidjeti - nadam se da i milanović ima neki, samo da ne bude zapadnobalkanski. :-(

  • an345 21.02.2020.

    Toliko je ušla u američko dupe da joj ni noge ne mogu vidjeti

Komentiraj...
Vidi sve komentare