Obavijesti

News

Komentari 70

Reuters o inicijativi tri mora: 'Pokušavaju podijeliti Europu'

Reuters o inicijativi tri mora: 'Pokušavaju podijeliti Europu'

Zvoni alarm za uzbunu u Bruxellesu i Berlinu. Nije prvi put da američki republikanski predsjednik želi pozicionirati istočne Europljane tako da posvađa 'staru' i 'novu' Europu, piše Reuters

VIDEO

Reuters je objavio članak u kojem tematiziraju Inicijativu tri mora, najvažniji vanjskopolitički projekt bivše predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović.

O toj inicijativi se govorilo i na nedavnoj minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, navodi Reuters, te podsjeća da je američki ministar poslova Mike Pompeo najavio da SAD planira dati milijardu dolara zemljama koje su dio Inicijative tri mora, a kako bi se u njima izgradila bolja energetska infrastruktura.

- Zvoni alarm za uzbunu u Bruxellesu i Berlinu. Nije prvi put da američki republikanski predsjednik želi pozicionirati istočne Europljane tako da posvađa 'staru' i 'novu' Europu, kako se to nazivali tijekom Busheve invazije na Irak 2003. godine. Koliko se Amerikanci žele miješati u istok Europe pokazuje i posredovanje između Srbije i Kosova koje provodi američki veleposlanik u Njemačkoj Richard Grenell - piše u članku.

Nadalje, piše i kako je Inicijativa tri mora osnovana 2015. te da je nastala jer se u istočnoj Europi razvio osjećaj kako ih Bruxelles ignorira odnsono kako EU ne daje dovoljno važnosti toj regiji. Pogotovo se 'nevoljeno' osjećaju zemlje poput Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske, piše Reuters. 

Problem je i plinovod Sjeverni tok 2, preko kojeg bi ruski plin imao još veći pristup Europi, što ne odgovara SAD-u, a tome se protive i antiruske članice Unije poput Poljske, dok taj projekt podržava Njemačka. Reuters podsjeća da je američki predsjednik Donald Trump bio u Varšavi na summitu Inicijative tri mora te da je izjavljivao kako se nada da će i druge članice EU-a krenuti putem Velike Britanije. Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.