To je to što me zanima!

Rođendan vukovarskog heroja: Uništio je čak 14 tenkova JNA

Na današnji dan 1965. godine rođen je heroj Trpinjske ceste Marko Babić. Legendarni junak na vukovarskoj Trpinjskoj cesti uništio je 14 tenkova JNA. Umro je 2007. godine
Vidi originalni članak

Legendarni hrvatski branitelj Marko Babić, zamjenik zapovjednika 3. bojne 204. vukovarske brigade i jedan od najbližih suboraca general-bojnika Blage Zadre, rođen je prije točno 51 godinu.

Rođeni Vukovarac je prije rata proveo nekoliko godina u Švicarskoj gdje je živio i radio, a onda se u travnju 1991. godine vratio u Vukovar i odmah se priključio obrani grada.

Uništio je na Trpinjskoj cesti 14 tenkova a upravo je on organizirao najslavniju hrvatsku ratnu protuoklopnu postrojbu „Žuti mravi“ koja je uništila na desetke neprijateljskih tenkova i oklopnih vozila.

S nekolicinom drugih branitelja se po padu Vukovara probio iz grada. Njegove suborce se jako dojmilo što on prema neprijatelju nije iskazivao mržnju iako su njegovi roditelji još u rujnu odvedeni i ubijeni u selu Bobota.

Marko Babić se iz HV -a skinuo 1997. godine. Neumorno je radio na promicanju vrijednosti Domovinskog rata. Bio je jedan od producenata dokumentarca Heroji Vukovara. Početkom ljeta 2007. pozlilo mu je na sprovodu suborca u Vukovaru. Umro je u 42. godini od posljedica moždanog udara u zagrebačkoj bolnici Rebro.

Iako još uvijek nema svoju ulicu u Vukovaru, ima malonogometni memorijalni turnir koji svake godine suborci organiziraju njemu u čast.

Idi na 24sata

Komentari 81

  • black metAll 17.02.2016.

    Marko živi vječno.

  • Prva Proleterska 17.02.2016.

    Ima li on spomenik il nema ?

  • ZelenaHrvatska 16.02.2016.

    R.I.P. Hrvatski heroju!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare