To je to što me zanima!

Roda: Sram vas bilo! U oči nas pogledajte ako možete

Udruge Roda i Beta podignut će ustavnu tužbu protiv zakona o medicinskoj oplodnji jer smatraju da ne pruža ženama pravu medicinsku pomoć
Vidi originalni članak

Na prosvjedu protiv novog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji na zagrebačkom Trgu Francuske Republike okupilo se oko 200 pripadnika udruga Roda i Beta. Složili su se kako će tražiti od Ustavnog suda da poništi zakon. No, stišću ih rokovi jer moraju prikupiti jednu petinu glasova saborskih zastupnika ili potporu predsjednika Stjepana Mesića. Predstavnica Udruge Beta Daria Ožeg iznenađena je što se u vrijeme recesije donosi zakon koji će poskupjeti medicinsku oplodnju.
- Sram vas bilo! Danas je Hrvatska dobila najrestriktivniji zakon zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji u Europi - rekli su prosvjednici. Tvrde da su zakonom poniženi svi koji imaju problema s nepolodnošću koja im ugrožava zdravlje.
- Ministar Milinović je rekao da se ne plaši žena, pa nek' nas onda pogleda u oči - napomenuli su na novinskoj konferenciji u Zagrebu i dodali da su novim zakonom upola smanjene šanse za začeće. Predstavnice udruga novinarima su dijelile letak "Laži, koje stalno slušamo i istine, koje rijetko čujemo" o medicinski potpomognutoj oplodnji. U letku se navodi da nije dovoljno oploditi samo tri jajne stanice za uspješnost postupka izvantjelesne oplodnje jer, ističe se, to ovisi o ženi i njezinoj dijagnozi. Upozorava se da ni u jednoj europskoj zemlji nije ograničen broj jajnih stanica koje je dopušteno oploditi u jednom postupku. U letku se navodi i da zamrzavanje embrija omogućava ženi da izbjegne ponovni hormonalni tretman i bolno vađenje jajnih stanica. Osim u Zagrebu prosvjedovalo se u još osam hrvatskih gradova. U Splitu su, kao i u Zagrebu, nosili natpise: "Kad srce kaže dijete, ne kaže Hrvatska".

Idi na 24sata

Komentari 28

  • labelwriter 18.07.2009.

    HDZ = komunizam !!!!!!!!!!!!

  • saloma 18.07.2009.

    ne razumijem zašto ne bi i izvanbračni supružnici imali to pravo. jasno mi je da se većinom u braku dozna za neplodnost jednog supružnika, ali ako je izvanbračna zajednica definirana zakonom i ima sva jednaka prava kao i registriran brak, onda je ovo protuustavno. ja za razliku od dosta žena imam sreće, ali znam da je sigurno strašno mnogim ženama što nikad neće osjetiti čari trudnoće, kakva god zna biti, i nikad neće uzeti bebu nakon poroda jer nema ljepšeg osjećaja. i upravo stoga svi trebaju imati jednako pravo. sjetite se samo koliko žena u braku rodi i ubije novorođenče. a ove žene i njihovi supružnici dižu kredite da bi postali roditelji

  • njerko41 18.07.2009.

    jadro73 nemoj ti meni odgovarati na moje komentare jer ja imam troje djece i moglo bi me biti briga dal nešto boli il ne boli. Moja sestra ide već deset godina na umjetnu oplodnju i jednom prilikom su joj izvadili 24 jajne stanice, naravno jer su je prestimulirali i samo ona i dragi Bog zna kako joj je tada bilo. U Hrvatskoj su takve žene još uvjek pokusni kunići.

Komentiraj...
Vidi sve komentare