To je to što me zanima!

Rode: Ministar Milinović je ponovno ponizio sve žene

Udruga Rode poziva sve građane da dođu na Trg Francuske Republike u Zagrebu u 18 sati na prosvjed protiv novog zakona o umjetnoj oplodnji
Vidi originalni članak

Ni sat vremena nakon što je Sabor prihvatio Zakon o medicinski potpomugnutoj oplodnji  na Facebooku se pojavila grupa koja poziva na prosvjed u petak u 18 sati na Trgu Francuske Republike u Zagrebu pored sjedišta udruge Roda. Građane se u 18, odnosno 19 sati, poziva i na prosvjede u ostalim većim gradovima Hrvatske.

RODE: MINISTAR MILINOVIĆ JE PONOVNO PONIZIO SVE ŽENE

Udruga Rode objavila je u petak pismo koje su poslali zastupnicima u Hrvatskom saboru u kojem ih mole da glasuju protiv Zakona o medicinskoj oplodnji.
"Ministar Milinović je u četvrtak, komentirajući zahtjeve Ogranizacije žena HSS-a za izmjenama prijedloga zakona o medicinskoj oplodnji, na novinarsko pitanje odgovorio: 'Zar mislite da se ja, kao ginekolog, bojim žena?' Tom je izjavom ministar Milinović još jedanput ponizio sve žene u Hrvatskoj i pokazao kako ni privatno ni profesionalno ne poštuje niti žene, niti žensko tijelo. Uvrijedio nas je već onda kad je predložio zakon koji rigidnim odredbama zdravlju žena i njihovu reproduktivnom pravu suprotstavlja vlastite svjetonazore. Uvrijedio nas je ponovo kad je sa saborske govornice poručio kako nismo spremni za djecu ako nismo spremni za brak. Danas znamo da nas se ne boji jer je - ginekolog. Ginekolog Milinović možda se ne treba bojati žena, ali žene se trebaju bojati ginekologa Milinovića.  Zato žene danas gledaju u vas, poštovane saborske zastupnice i zastupnici. Ne samo one žene koje trebaju medicinski potpomognutu oplodnju da bi postale majke. Sve hrvatske žene leže danas pred vama na Milinovićevu ginekološkom stolu i čekaju hoćete li nas dizanjem ruku za ovaj zakon, miješanjem u naše privatne odluke o roditeljstvu i ograničavanjem naših reproduktivnih prava -  i vi poniziti.
  Bez obzira na amandman koji je Vlada RH prihvatila na sjednici 16. srpnja, prijedlog zakona o medicinskoj oplodnji je i dalje jednako neprihvatljiv i najrigorozniji u Europi. Vladin amandman znači samo to da će od sada i nevjenčani parovi imati pravo na postupke koji im NE omogućuju roditeljstvo. Nemojte glasati za prijedlog zakona koji ograničava oplodnju samo tri jajne stanice i koji zabranjuje zamrzavanje zametaka, postupke koji se u Hrvatskoj provode rutinski već više od 20 godina. Tim je metodama u Hrvatskoj dosad rođeno više od 15.000 djece. Umjesto tog nam/vam predlagatelj podmeće eksperimentalnu metodu oplodnje smrznutih jajnih stanica koja se u Hrvatskoj niti ne provodi i koja ne omogućuje realnu šansu za začeće (prema podacima koje je prof. Šimunić, predsjednik Hrvatskog društva za humanu reprodukciju, poslao Ministru zdravstva i saborskim zastupnicima, u svijetu je dosad, od otprilike 3,5 milijuna djece rođene iz postupaka medicinski potpomognute oplodnje, samo 650 djece rođeno metodom oplodnje zamrznute jajne stanice).
Zato ministar Milinović NIJE pogriješio kad je izbacio iz imena zakona riječ potpomognuta: ovakav zakon stvarno ne pomaže oplodnji.
Ovaj zakon ne pomaže nikomu koga se tiče: ne pomaže budućim roditeljima, ne pomaže ni djeci. Ona zahvaljujući ovom zakonu neće nikad biti rođena. Ovakav zakon pomaže samo onima koji misle da se ne treba bojati žena.
Pozivamo posebno vas, poštovane zastupnice, da ustanete danas dok glasate protiv prijedloga zakona o medicinskoj oplodnji. Ustanite na noge, za sve žene u Hrvatskoj koje ne žele 'ležati', neka nas vide dok donose odluke o našim tijelima i našim reproduktivnim pravima."

Idi na 24sata

Komentari 17

  • GOX 17.07.2009.

    jebao vas fejsbuk i vaši prosvjedi kad je od te glupe kapitalističke stvari uopće i bilo koristi

  • user_27152 17.07.2009.

    a šta će seljačina lička

  • handball 17.07.2009.

    koji je to čoban.Sanader je i otišao zbog takvih

Komentiraj...
Vidi sve komentare