To je to što me zanima!

Roditelj: Nitko u školi ne pita ima li svako dijete računalo...

Roditelj koji nam se javio postavio je pitanje za raspravu: Zbog čega se u zemlji koja je uglavnom siromašna podrazumijeva da sva djeca imaju pristup računalu
Vidi originalni članak

Komentirajte na Forumu

Otac sam djevojčice koja pohađa 4. razred osnovne škole u Šibeniku. 

Što me smeta? Smeta me kada se za domaći rad učenicima zadaju zadaci s napomenom: skinite to s interneta, isprintajte to s Interneta, to pronađite na Internetu. Dakle, sve se vrti oko Interneta. 

Je li učiteljica ikada postavila pitanje: Imaju li svi učenici u kući Internet odnosno imaju li uopće kompjuter?

Svjedoci smo aktualnih rasprava na svim portalima pa i u Hrvatskom saboru na temu gladne djece u školama. Takve djece možda u školi u koju ide moja kći nema, ali u Hrvatskoj ih na žalost ima, pa bilo tko i bilo što govorio o tome. U takvoj situaciji, valja postaviti pitanje: zašto se domaći zadaci zasnivaju na pretraživanju Interneta, ako i statistički podaci govore o nedovoljnoj opremljenosti kućanstava Internetom, barem ne u onom smislu da bi ta opremljenost bila nužan uvjet obrazovanja.

U moje doba nije bilo Interneta pa se generacija, hvala bogu, dobro obrazovala. Ja jesam za školske sadržaje s Interneta ali samo kao dodatne, alternativne, a ne kao jedine i isključive. To je po meni predmet za raspravu jer je prisutna socijalna neosjetljivost učitelja i potpuno nepoznavanje socijalnih i materijalnih prilika svojih učenika.

Druga stvar koja me jako smeta je što sam u udžbeniku za 4. razred osnovne škole naišao na zadatak koji se veže uz rap (rep) kulturu pa i jedan zadatak kojim kaže: napišite repersku pjesmu. Zar je rep i reperska glazba postala sastavni dio opće kulture? Znamo što je rep i da ta glazba obiluje vulgarnim stihovima pa je u jednom razredu i jedna učenica riješila zadatak na način da je napisala u reperskoj pjesmi: učiteljice tko vas j..e. Tko je tu kriv: neodgojena učenica ili sustav koji nameće neprihvatljive vrijednosti uličarske kulture, nepoštivanja starijih (odnosno nikoga) i zašto uopće rep i reperska pjesma može biti dio domaćeg rada?

Roditelj Goran M. 

*komentari i stavovi čitatelja nisu nužno i stavovi redakcije 24sata

Idi na 24sata

Komentari 6

  • acidgoa 15.11.2014.

    malo ga je pretjerao.... dragi tata djevojcice iz 4. razreda, moras shvatit da uciteljica sigurno nije na svoju ruku "odabrala" kako ce klinci radit zadacu, sigurno je prvo provjerila sa samom djecom imaju li doma komp, i da, klinci znaju pricat i odgovorit na pitanje. takodjer, kad tad ce tvoje dijete morat negdje pocet radit, od njega ce se ocekivat sve vise i ne razumijem zasto je lose da se klinci u tako ranoj dobi nauce samo snalazit u potrazi za informacijama koje su potrebne za zadane zadatke... a rap.... sorry stari moj, to je danasnja kultura.... bolje da uci pisat rap rime nego recimo dadaizam koji fakat nema veze s vezom.

  • necu rec 14.11.2014.

    svaka skola ima racunalo kojim se ucenik moze sluzit.. isto tako 99% kuca ima racunalo. tako da nevidm problem

  • dm5992 14.11.2014.

    mislim da bi se i u skoli trebalo djeci objasniti da nemaju svi roditelji, a samim time i djeca iste mogucnosti. uvijek je bilo i bit ce razlika. dvoje visoko obrazovanih roditelja moze zaradjivati preko 20, a dvoje trgovaca ili obicnih radnika zajedno 6 ili 7 tisuca kuna. djeci nije jasno, oni uvijek pitaju kako svi imaju, a ja ne. djeca moraju biti upucena u situaciju kod kuce i ne treba ih biti sramota ako nemaju najnoviji mob, tenisice ili tablet. sto se interneta tice, zadaci bi mogli biti u toj mjeri, tj.ponekad i da je djeci u skolskoj knjiznici omogucen pristup internetu, pisanje i printanje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare