To je to što me zanima!

Majka hrabrost: Moj život je borba za prava bolesne djece

Dijana je prva 2007. javno istupila u medijskoj borbi za status roditelja njegovatelja. I sve ove godine bori se za svog sina Duju (17) i drugu najteže bolesnu djecu
Vidi originalni članak

Ne razmišljam previše kako sve stignem i otkud mi snaga. Živim tako već godinama, dan po dan. Borba za prava djece s najtežim oštećenjima nikad ne prestaje, govori Dijana Aničić (43), majka teško bolesnog Duje i predsjednica splitske udruge Anđeli, najveće udruge u Hrvatskoj koja okuplja djecu s invaliditetom i njihove roditelje.

Upravo je Dijana bila pionir u borbi za prava roditelja djece s najtežom tjelesnom invalidnošću i 2007. godine prva s javnosti podijelila priču o tome koliko je nepravedna činjenica što roditelji koji svoje dijete njeguju 24 sata na dan nemaju pravo na naknadu za to što rade. Zahvaljujući Dijani i ostalim hrabrim roditeljima iz cijele Hrvatske koji su ispričali svoje životne priče, izborili smo zakon o statusu roditelja njegovatelja u ljeto 2008. godine.

- Bila je to velika, iznimno važna stvar. Roditelji su vidjeli da medijskim istupom i svojim glasom mogu mijenjati stvari – kaže Dijana kod koje jedna borba zamjenjuje drugu.

Središte njezina života i one njezine osobne borbe je Duje koji će u kolovozu napuniti 17 godina. Sve ovo vrijeme, otkad smo se s Anđelima borili za zakon, zdravstveno stanje mu se pogoršalo, a tijelo još više deformiralo. Sad je već mladić, ima 60 kilograma i Dijana ga može podizati i premještati samo uz pomoć specijalnih pomagala. A od 2008. godine, otkad smo izborili zakon, Dijana je zajedno s drugim upornim i hrabrim roditeljima napravila još velikih pomaka. Udruga Anđeli osnovala je prije četiri godine rehabilitacijski centar u kojem djeca terapiju dobivaju u punom obimu. S njima rade fizioterapeuti, logopedi, defektolozi... I nisu stali na tome. Osnovali su prije tri godine i vrtić za djecu s teškim oštećenjima Mali dupin, mjesto kamo bolesni mališani dolaze na boravak, a sve je prilagođeno njima te za vrijeme boravka također dobivaju potrebnu terapiju.

- U Udruzi sad imamo 18 zaposlenih. Usklađujem moj rad i angažman kao predsjednica Udruge s brigom o Duji i navikla sam na takav životni ritam. Zapravo, najteže bi mi palo da moram besposleno sjediti kod kuće – priča nam Dijana koja nađe vremena i za kreativni rad. Bavi se decoupageom i izrađuje razne ukrasne predmete, a i taj je omiljeni hobi iskoristila u terapeutske svrhe. Vodi kreativne radionice za djecu s teškoćama, pa zajedno svašta izrađuju, bojaju i druže se. Djeci na radionicama pomažu i asistenti.

- To su divni trenuci. Suze mi krenu kad vidim što na kraju ta dječica naprave svojim rukama – iskrena je Dijana, baš kao i kad kaže da svi roditelji s najteže bolesnom djecom imaju neki oblik PTSP-a.

- Krize znaju biti teške, nepodnošljive. Za sve nas koji imamo djecu s najtežim oštećenjima uvijek stoji otvoreno pitanje do kad ćemo moći izdržati – otvoreno kaže Dijana Aničić.

Idi na 24sata

Komentari 94

  • jure23 03.03.2015.

    opet yugoslaveni udaraju po braniteljima, pa molim vas drugovi koje to povlastice imamo ?' zašto nepišete o partizanskim povlasticama i mirovinama koje se godinama nasljeđuju, zar prošle godine nije dijhete od 3 godine naslijedilo partizansku mirovinu !, nisu vam problem ni mirovine vaših yugooficira jedino ove braniteljske, pa gdje ste vi bili 91?????????????koliko ste vi novaca dali bolesnoj djeci ???????koliko je djece moglo imati skrb od ureda druga Stevana Mesića ?? ili od otpremnine druga Ive i njegovih savjetnika, to vam ne smeta ! Smetaju vam samo hrvatski branitelji koji jedino traže da se poštuju kako je svagdje u svijetu, po vama je normalno da se izjednačavaju branitelji i agresor, krvnik s žrtvom !!!!!!

  • pavlija 02.03.2015.

    Samo je majka spremna da se žrtvuje za svoje dijete jer njeno srce kuca za njega od začeća pa sve dok ne prestane da diše.Hrabra majko Dijana od srca vam čestitam na vašoj iznimnoj ljubavi i želim vam puno zdravlja i snage da možete svome dragom djetetu biti u potrebi. Novaca ima i mora biti za svu djecu s poteškoćama anaravno i za vas koji se skrbite o toj djeci. Predlažem ovoj i svim budućim vladama da smanje kojekakve braniteljske udruge na koje se izdvajaju ogromni novci a isti se ne troše namjenski.Da ne bi bilo zabune ja sam dragovoljc domovinskog rata takođe invalid i znam o čemu pričam .

  • Mionamonika 02.03.2015.

    Šta ste se svi uskokodakali na branitelje, oni su SVJESNO RISKIRALI SVOJE ŽIVOTE da bi vi mogli živit. To nije i nikad neće bit isto što i "civilna" invalidnost.

Komentiraj...
Vidi sve komentare