To je to što me zanima!

Rohatinski: Banke putem Vlade htjele ucijeniti HNB

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Poslovne banke htjele su uvjetovati kredit državi od 750 milijuna eura mogućnošću da zajedno s HNB-om kreiraju tečaj kune, rekao je guverner
Vidi originalni članak

Željko Rohatinski, guverner Hrvatske narodne banke, kazao je kako je objektivno teško očekivati da kamate na kredite neće rasti. No objasnio je kako je mnogo veća zaštita dužnika sprečavanje slabljenja tečaja kune, nego sprečavanje rasta kamata. Također je dodao da se tečaj ili brani ili 'pušta' te da nema srednjeg rješenja. Utjecajne poslovne banke zagovaraju tečaj jedan euro za osam kuna. HNB "brani" tečaj prodajom jeftinijih eura, a "pustio" bi ga ako odnos kune i eura posve prepusti tržištu.
- Jednom kad pustite duha iz lampe, teško ga je vratiti. Sjetite se početka 90-ih...- kazao je Rohatinski i time neizravno, ali jasno odgovorio prvom čovjeku ZABA-e Franji Lukoviću, koji je nedavno izjavio da je poželjno slabljenje kune. Kad bi kuna oslabjela 10 posto, na godinu bismo izgubili više od jedne cijele plaće. Rohatinski je ipak priznao kako nema garancije da će HNB uspjeti u obrani tečaja nacionalne valute.
- Hrvatska ima dovoljno znanja i resursa da pametnom politikom sama prebrodi sve probleme. No što se više bude čekalo, to će se MMF sve više nametati kao rješenje - zaključio je Rohatinski.
Austrijskom ministru financija Rohatinski je nedavno otvoreno rekao da HNB neće tolerirati izvlačenje novca iz hrvatskih banaka vlasnicima, pa čak ni dividende, i to bez obzira na moguće rizike - a oni nisu mali, rekao je.
Kao dva ključna ekonomska problema u državi guverner je istaknuo inozemni dug od gotovo 39 milijardi eura i deficit tekućeg računa platne bilance. Dodao je i kako su poslovne banke pokušale uvjetovati kredit državi od 750 milijuna eura mogućnošću da zajedno s HNB-om kreiraju tečaj kune. No Ministarstvo financija oduprlo se tom pritisku.
Na pitanje kako komentira prijedlog da se kandidira za predsjednika, kazao je kako nikakvih konkretnih prijedloga i razgovora nije bilo, pa o tome ne želi hipotetski govoriti.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • koko75 28.02.2009.

    ucjenjuju ga da kunu oslabi pa da gospoda u vladi i njima slični još malo oplemene ono šta su oteli ovom jadnom narodu na razlici u tečaju ,ja nemam za izgurat misec,a koliko bi dobili lešinari koji imaju 50.000 i više EUR na razlici 7.44 pa da ode na 8.00 IZRAČUNAJTE...

  • 1Broj 18.02.2009.

    ................ MMF sve više nametati kao rješenje - zaključio je Rohatinski. ..................sad ja pitam vas koji branite doticnoga gospodina rohatinskog..................................odakle MMF-u novac da;opet, pozajmi hrvatskoj?.......................................pa ljudi moji MMF je sam pozajmio novac od japana..............................znaci para nema:)..........................mozda kada bi direktno pozajmili od japanaca pa da oni otvore neki proizvodni pogon kod nas,mozda;(

  • vagabunda 18.02.2009.

    Gospodin Rohatinski je jedan od rijetkih u ovoj zemlji koji znaju što rade. Kraj njega budaletine, čobani i papci strše još više. Stoga će ga isti nestati i postaviti neku neuku seljačinu, tj. nekog svoga. Ovo nije zemlja za gospodu, razumne, pametne i sposobne.

Komentiraj...
Vidi sve komentare