Obavijesti

News

Komentari 17

Rohatinski: Banke putem Vlade htjele ucijeniti HNB

Rohatinski: Banke putem Vlade htjele ucijeniti HNB
4

Poslovne banke htjele su uvjetovati kredit državi od 750 milijuna eura mogućnošću da zajedno s HNB-om kreiraju tečaj kune, rekao je guverner

VIDEO

Željko Rohatinski, guverner Hrvatske narodne banke, kazao je kako je objektivno teško očekivati da kamate na kredite neće rasti. No objasnio je kako je mnogo veća zaštita dužnika sprečavanje slabljenja tečaja kune, nego sprečavanje rasta kamata. Također je dodao da se tečaj ili brani ili 'pušta' te da nema srednjeg rješenja. Utjecajne poslovne banke zagovaraju tečaj jedan euro za osam kuna. HNB "brani" tečaj prodajom jeftinijih eura, a "pustio" bi ga ako odnos kune i eura posve prepusti tržištu.
- Jednom kad pustite duha iz lampe, teško ga je vratiti. Sjetite se početka 90-ih...- kazao je Rohatinski i time neizravno, ali jasno odgovorio prvom čovjeku ZABA-e Franji Lukoviću, koji je nedavno izjavio da je poželjno slabljenje kune. Kad bi kuna oslabjela 10 posto, na godinu bismo izgubili više od jedne cijele plaće. Rohatinski je ipak priznao kako nema garancije da će HNB uspjeti u obrani tečaja nacionalne valute.
- Hrvatska ima dovoljno znanja i resursa da pametnom politikom sama prebrodi sve probleme. No što se više bude čekalo, to će se MMF sve više nametati kao rješenje - zaključio je Rohatinski.
Austrijskom ministru financija Rohatinski je nedavno otvoreno rekao da HNB neće tolerirati izvlačenje novca iz hrvatskih banaka vlasnicima, pa čak ni dividende, i to bez obzira na moguće rizike - a oni nisu mali, rekao je.
Kao dva ključna ekonomska problema u državi guverner je istaknuo inozemni dug od gotovo 39 milijardi eura i deficit tekućeg računa platne bilance. Dodao je i kako su poslovne banke pokušale uvjetovati kredit državi od 750 milijuna eura mogućnošću da zajedno s HNB-om kreiraju tečaj kune. No Ministarstvo financija oduprlo se tom pritisku.
Na pitanje kako komentira prijedlog da se kandidira za predsjednika, kazao je kako nikakvih konkretnih prijedloga i razgovora nije bilo, pa o tome ne želi hipotetski govoriti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije