To je to što me zanima!

Rosneft i ExxonMobil potpisali ugovor o suradnji na Arktiku

Uspostavio bi se zajednički istraživački centar koji bi tvrtke opskrbljivao 'istraživanjima i tehničkim servisima s posebnim fokusom na Karsko more'
Vidi originalni članak

Ruska državna naftna tvrtka Rosneft i američki gigant ExxonMobil potpisali su ugovor o zajedničkom istraživanju i razvoju novih tehnologija u Arktičkom krugu te uspostavljanju 'Arktičkog centra za istraživanje', pišu RIA Novosti.

Tvrtke su objavile kako su ugovor potpisali izvršni šef Rosnefta, Igor Sechin i predsjednica ExxonMobil Upstream Research Companyja, Sara N. Ortwein. Uspostavio bi se zajednički najsuvremenije tehnički opremljen 'Arktički centar za istraživanje' u Rusiji.

Projekt vrijedan 2,5 milijarde dolara

Centar bi tvrtke opskrbljivao 'istraživanjima, razvojem i tehničkim servisima s posebnim fokusom na Karsko more i zahtjevne te izazivajuće klimatske uvjete'.

U projekt će se ukupno uložiti 2,5 milijarde dolara. Rosneft će imati 66,67 posto udjela u projektu, ostalih 33,33 pripada američkoj tvrtki. 

Podsjetimo kako je ranije ove godine Rosneftova podružnica dobila prava na crpljenje nafte i plina u Meksičkom zaljevu od ExxonMobila. Tim područjem godinama su dominirali američki naftni interesi. 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Hasenfefer 17.06.2013.

    majku Vam udružena ZLO. d.o.o. organization jer to opet udruživanje na UŠTRb SLObodne ekonomije

  • Venucci 16.06.2013.

    ove dvije kompanije su mocnije i utjecajnije nego pojedine vlade

  • MALI IVICA_1 12.06.2013.

    haa rusi izgleda misle progutat i exxonmobil kao i bp ha a jos neki dan su mislili da su rusi papci

Komentiraj...
Vidi sve komentare