To je to što me zanima!

Ruše Titovu kuću u Gajnicama: 'Želimo bar spomen-obilježje'

Trenutačna građevina nije ni pod kakvom zaštitom niti ima status spomen-kuće, a iz Saveza društava Josip Broz Tito Hrvatska smatraju da bi se na mjestu kuće trebalo staviti spomen-obilježje
Vidi originalni članak

Nekadašnja kuća Josipa Broza Tita u Gajnicama, u Ulici Kerestinečkih žrtava 31, danas se ruši, a na njezinom mjestu gradit će se nova zgrada Mjesnog odbora Gajnice.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Odluku o rušenju donijelo je Vijeće gradske četvrti Podsused - Vrapče koje je zemljište površine 935 četvornih metara na upravljanje dobilo od Grada Zagreba. Dio stanovnika protivi se gradnji zgrade Mjesnog odbora na tom mjestu: 

- Nije u redu da se kuća ruši, Mjesni odbor i gradska četvrt imaju dovoljno prostora za graditi drugdje. Umjesto mjesnog odbora vjerojatno se nešto drugo moglo sagraditi. Mjesni odbor trebao bi imati i neku socijalnu funkciju, a ne samo da u njemu zasjedaju. Mogli su napraviti trgovine za potrebite, neku vrstu Caritasa, a ne samo odbor da bi se sastančilo - rekao je gospodin Zorić, stanovnik Gajnica. 

Trenutačna građevina nije ni pod kakvom zaštitom niti ima status spomen-kuće, a iz Saveza društava Josip Broz Tito Hrvatska smatraju da bi se na mjestu kuće, ako će je već rušiti, trebalo staviti spomen-obilježje.

Prema idejnom planu novi objekt bi trebao imati 300 kvadrata, od čega će 100 kvadrata biti dvorana s pozornicom. U zgradi Mjesne samouprave Gajnice bit će i tri ureda, čajna kuhinja, manja dvorana za sastanke i terasa te ostale sanitarne prostorije i strojarnica.

Inače, sin Josipa Broza, Mišo odrekao se kuće 1979. godine pod uvjetom da se na tom mjestu sagradi memorijalni muzej za njegova oca i NOB. Taj projekt nikad nije realiziran.

Idi na 24sata

Komentari 749

  • chicofelipegonzaleslopezomarti 09.11.2016.

    Nadam se da budu tam napravili jedan pravi zahod.....da se mogu pošteno hehehehe isprazniti.

  • lokal patriota 09.11.2016.

    Treba postaviti puno spomen ploča u Hrvatskoj. U skoro svakom gradu maršal je imao kuću.

  • ljubica ljubičica_1 08.11.2016.

    Sad Titovu kasnije bude i Tuđmanovu.Takav smo mi narod.Brzo zaboravljamo !

Komentiraj...
Vidi sve komentare