To je to što me zanima!

VIDEO Rusi lansirali Sotonu 2: Putinova raketa Sarmat teška je 100 tona, može uništiti i Teksas

Rusi su se u srijedu pohvalili da su uspješno testirali novi raketni sustav Sarmat, kojeg nazivaju i Sotona 2. Navodi se da raketa može uništiti područje veličine Francuske ili Teksasa
Vidi originalni članak

Interkontinentalni balistički projektil Sarmat u srijedu je uspješno lansiran u 15.12 sati na državnom testnom kozmodromu Plesetsk u regiji Arhangelsk, izvijestili su danas iz ruskog ministarstva, piše ruska agencija RIA.

- Zadaće lansiranja su u potpunosti izvršene. Projektne karakteristike su potvrđene u svim fazama leta. Trenažne bojeve glave stigle su u zadano područje na poligonu Kura na poluotoku Kamčatki - navode Rusi. Ruskoj vojsci je na ovom postignuću čestitao i predsjednik Vladimir Putin.

Na televiziji je prikazano kako je vojska Putinu rekla da je projektil lansiran iz Plesetska na sjeverozapadu zemlje i da je pogodio ciljeve na poluotoku Kamčatki na krajnjem istoku.

- Novi kompleks ima najviše taktičke i tehničke karakteristike i sposoban je nadvladati sva moderna sredstva proturaketne obrane. Nema sličnih u svijetu i neće ih biti još dugo - rekao je Putin.

- Ovo uistinu jedinstveno oružje ojačat će borbeni potencijal naših oružanih snaga, pouzdano zajamčiti sigurnost Rusije od vanjskih prijetnji i dati za razmišljanje onima koji u žaru bjesomučne agresivne retorike pokušavaju ugroziti našu zemlju.

Raketni sustav Sarmat će nakon završetka programa testiranja ući u službu raketnih snaga strateškog karaktera. On bi trebao zamijeniti Vojvodu, sličnih karakteristika. 

- U raketnoj formaciji Uzhur na teritoriju Krasnojarsk u tijeku su radovi na pripremi glavne raketne pukovnije za opremanje novim raketnim sustavom - naveli su iz ministarstva obrane Ruske Federacije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Raketa Sarmat teška je više od sto tona, a prema pisanju ruskih medija može uništiti područje veličine Teksasa ili Francuske.  Može nositi deset tona eksploziva, ili 10 težih i 15 lakših bojevih glava ili čak 24 ultrazvučne rakete.

IZ MINUTE U MINUTU Čečenski vođa Kadirov: Osvojili smo novi grad. Ukrajina: Mnogi civili i dalje su u Azovstalu

Osim toga, ima tehnologiju za izbjegavanje radara i domet od preko 10.000 kilometara. Kretat će se brzinom od sedam kilometara u sekundi, a teret koji će moći nositi 2.000 je puta jači od atomske bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki, pisao je svojevremeno Independent.

 

Idi na 24sata

Komentari 284

  • 10.05.2022.

    Uzmite teritoriju Hrvatske i stavite na teritoriju Rusije i vidite koliko ste vi jadni sprem Rusije. Nema Rusija bez veze toliku teritoriju da nije imala dobru vojsku. Glupo je ovde pisati u komentare kako sve što Rusi naprave nije dobro.

  • 22.04.2022.

    Ima rakete koje kostaju milijarde i prirodna bogatstva kao pola planete a narod doslovice gladuje , pola Sibira bez struje , vode, asvalta. Ruski vojnik placa 200 $ i to je civilizacija 21 stoljeca ajme Boze.

  • goranbogdan 21.04.2022.

    Ha ha braco hrvati,sto je babi milo vama se snilo!Koliko je nato jak sad je najbolje pokazao,vire iza grma kao zecevi!

Komentiraj...
Vidi sve komentare