To je to što me zanima!

Rusi raznijeli satelit u svemiru, tvrde da otpad nije opasan, a SAD-u poručili: I vi ste to radili

Rusko ministarstvo obrane kazalo je da otpad od testiranja nije prijetnja za ISS te da Washington to zna. Kažu i da su SAD, Indija i Kina već provodili slična testiranja u svemiru
Vidi originalni članak

Rusija je u utorak objavila da je uspješno provela testiranje oružja koje je za metu imalo stari ruski satelit i odbacila kritike SAD-a, Britanije i NATO-a da je testiranje bilo opasno za svemirske letjelice u orbiti.

Američki dužnosnici kazali su da je testiranje provedeno u ponedjeljak stvorilo polje otpada u orbiti koje ugrožava Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) i koje će godinama biti opasnost za svemirske aktivnosti.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je test bio nepromišljen, da je prijetnja za ISS i kinesku letjelicu u orbiti te da pokazuje da Rusija razvija nove sustave oružja.

Glasnogovornik britanske vlade osudio je test i pozvao Moskvu da se pridruži raspravama u UN-u o "odgovornom ponašanju kad je riječ o svemiru".

KRHOTINE U ATMOSFERI Amerikanci bijesni na Ruse: Testirali protusatelitski projektil i izazvali evakuaciju na ISS-u

Rusko ministarstvo obrane kazalo je da otpad od testiranja nije prijetnja za ISS te da Washington to zna.

- Rusko ministarstvo obrane uspješno je provelo testiranje 15. studenoga koje je za metu imalo rusku svemirsku letjelicu Tselina-D koja nije u funkciji i koja je u orbiti od 1982. - po priopćenju ministarstva.

Ministarstvo napominje da su SAD, Kina i Indija već provodili slična testiranja.

Rusija ističe da je prisiljena jačati svoje obrambene sposobnosti zbog toga što i SAD provodi testiranja naoružanja i što je 2020. uspostavio svemirske snage.

Moskva naglašava da godinama poziva da se postigne dogovor o prekidu korištenja oružja u svemiru, ali Washington i njegovi saveznici to su blokirali u UN-u.

Dužnosnici NASA-e tražit će da se razgovara o testiranju protusatelitskog oružja u srijedu tijekom posjeta Moskvi, rekao je direktor NASA-e u utorak, a prenijela agencija RIA.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • winston22 16.11.2021.

    ameri se nekaj javljaju, koliko su smrada i otpada bacili samo u Jadran?

  • nijetebriga 16.11.2021.

    Rusi misle da mogu bez padobrana iz svemira skocit...Ima li itko od njih, a da ne misli, neunistiv sam?

  • DinoAKA ljubiša 16.11.2021.

    Slike? Snimke, ništa? :(

Komentiraj...
Vidi sve komentare