To je to što me zanima!

Rusija traži da NATO kaže hoće li ispuniti sve sigurnosne obveze

Rusija će tražiti od NATO-a da jasno kaže namjerava li provesti ključne sigurnosne obveze, rekao je u nedjelju šef ruske diplomacije Sergej Lavrov
Vidi originalni članak

Rusija je prisilila obrambeni savez predvođen Sjedinjenim Državama i Organizaciju za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u kojoj je 57 članica na pregovore o regionalnoj sigurnosti nakon što je nagomilala otprilike 100.000 vojnika blizu Ukrajine, iako poriče da planira invaziju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak da SAD i NATO nisu uvažile glavne sigurnosne zahtjeve Moskve, ali i da je Rusija spremna nastaviti pregovore.

- Danas, putem ministarstva vanjskih poslova, šaljemo službeni zahtjev našim kolegama u Savezu i OESS-u, u kojemu ih pozivamo da objasne kako namjeravaju provesti (njihovu) obvezu da ne jačaju vlastitu sigurnost nauštrb sigurnosti drugih - rekao je Lavrov na državnoj televiziji.

ŽIVOT UZ RUSKU GRANICU Ekskluzivni izvještaj iz Ukrajine: ’Rat ovdje traje sve od 2014. Uništili su moje djetinjstvo’

- Ako to ne planiraju učiniti, onda neka objasne zašto. To će biti ključno pitanje u određivanju naših budućih prijedloga, o čemu ćemo izvijestiti predsjednika Vladimira Putina - rekao je Lavrov.

Rusija će od Zapada tražiti ne samo obećanja, nego i pravno obvezujuća sigurnosna jamstva, "koja će osigurati sigurnost na cijelom europskom kontinentu, uz puno i jednako uvažavanje legitimnih interesa Rusije", rekao je Lavrov.

Rusija traži od NATO-a da povuče svoje snage i oružje iz istočne Europe i ne dopusti da Ukrajina, bivša sovjetska država, ikada postane članica tog vojnog saveza. Washington i njegovi saveznici u NATO-u odbacuju te zahtjeve, ali kažu da su spremni razgovarati o drugim temama poput kontrole naoružanja i načina za izgradnju povjerenja.

VELIKA ANALIZA Moć ruske vojske: Sredstva koja je Zapad slao Ukrajini nisu dovoljna za slučaj invazije

NATO ne planira rasporediti borbene snage u Ukrajinu, koja nije članica NATO-a, u slučaju ruske invazije, izjavio je u nedjelju glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

- Ne planiramo rasporediti borbene snage NATO-a u Ukrajinu (...) usmjereni smo na pružanje potpore. Postoji razlika između članstva u NATO-u te snažnog i vrlo cijenjenog partnera poput Ukrajine. U to nema sumnje - rekao je Stoltenberg za BBC.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • Zmar117 31.01.2022.

    Dok se Putin šepirio u Soćiju na ZOI 2014 godine,dotle mu je Zapad pred nosom organizirao državni udar u Ukrajini zbacivši tada legalno izabranog proruskog predsjednika Ukrajine Janukovića..Poslije toga je uslijedila je Putinova odmazda i aneksija Krima te stvaranje dvije ruske neovisne regije u Ukrajini..Problem je Ukrajine u Rusima na istoćnoj granici,ali još i više u neviđenoj korupciji i siromaštvu koje je zapljusnulo Ukrajinu,Osim 15-tak milijuna Rusa kao nacionalne manjine,mnogi Ukrajinci tamo zazivaju natrag rusko pokroviteljstvo. nad tom državom...Pogotovo lijevo od rijeke Dnjepar. I tu je glavna kvaka ove halabuke koja dolazi sa Zapada..Ukrajincima je dosta siromaštva i praznih obečanja Zapada..Mnogi bi se tamo rađe vratili pod rusko pokroviteljstvo..Zima je duga,a grijanje skupo....

  • jozicalen9 31.01.2022.

    Polako ali sigurno već neke zemlje odustaju od savezništva sa Američkim NATOOM, kao što su Poljska, Češka, Slovačka Mađarska jer vide tko traži i izaziva rat, a oni su na granici sa Rusijom koja je uz granice već postavila svoje moćno oružje kakvog ni Ameri i nato nemaju.

  • jozicalen9 31.01.2022.

    Putine i Ruski narode nemojte da vas i ovaj puta prevare ovi američko engleski NATO i okupatori te da u ukrajinu dođe nato, operite ih iz svih oružja i sravnajte sve sa zemljom jer i to je bolje nego da vam je nato na pragu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare