To je to što me zanima!

Ruski sud je zabranio djelovanje Alekseja Navalnog uoči izbora

Odlukom suda praktički se zabranjuje aktivnost Protukorupcijske zaklade koju je osnovao Navaljni i sprječava njegove saveznike da sudjeluju na izborima. EU je ovu odluku donijela u četvrtak...
Vidi originalni članak

Europska unija snažno je u četvrtak osudila odluku ruskog suda koji je političke organizacije Alekseja Navalnog proglasio ekstremističkim čime im se praktički zabranjuje djelovanje uoči parlamentarnih izbora.

 - Jučerašnja odluka jednog moskovskog suda predstavlja najozbiljniji napor ruske vlade do sada da suzbije neovisnu političku oporbu i antikorupcijske istrage i eliminira utjecaj političkih mreža Alekseja Navalnoga prije izbora za Državnu dumu u rujnu i kasnije - izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Odlukom suda praktički se zabranjuje aktivnost Protukorupcijske zaklade koju je osnovao Navaljni i sprječava njegove saveznike da sudjeluju na izborima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prije nekoliko dana je potpisao zakon koji zabranjuje osobama povezanim s ekstremističkim skupinama kandidiranje na izborima za dulji niz godina.

IMA IH ČAK 50 EU Komisija do 2030. zatvara pola svojih poslovnih zgrada

- To je neutemeljena odluka koja potvrđuje negativan obrazac sustavnog suzbijanja ljudskih prava i sloboda za koje jamči ruski ustav.  Ova presuda imat će dalekosežne posljedice za rusko civilno društvo, oporbu i kritičke glasove. Pozivamo rusku vladu da se u potpunosti pridržava svojih međunarodnih obveza - ističe Borrell.

 Borrell je još jednom pozvao na hitno i bezuvjetno oslobađanje Alekseja Navaljnog, ističući da je njegova osuda 'politički motivirana i protivna ruskim međunarodnim obvezama'.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare