To je to što me zanima!

Rasprava o prekidu trudnoće u Saboru trajala do 4 ujutro, glasat će i o uvođenju eura

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Protiv SDP-ova prijedloga bio je i desni dio oporbe koji je isticao da brani prava nerođenog djeteta jer život počinje sa začećem
Vidi originalni članak

Saborski zastupnici ovotjedni rad zaključit će u petak glasovanjem o raspravljenim točkama, među kojima su vladin prijedlog da se euro uvede kao službena valuta, ali i oporbena inicijativa za raspuštanje Sabora te SDP-ov prijedlog zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Rasprava o SDP-ovu prijedlogu zakona kojim bi se regulirao prekid trudnoće, potrajala je do četiri sata ujutro u petak. I dok je lijevi dio oporbe navodio da je riječ o zaštiti zdravlja i pravu žena na izbor, vladajući su prijedlog ocijenili lošim i neusklađenim s odlukom Ustavnog suda te ustvrdili da je riječ o pokušaju lijevo-liberalne oporbe da na ozbiljnoj traumi pokuša prikupiti političke poene.

Protiv SDP-ova prijedloga bio je i desni dio oporbe koji je isticao da brani prava nerođenog djeteta jer život počinje sa začećem.

Sabor će glasovati i o dvije oporbene inicijative za raspuštanje Sabora, koje su odvojeno podnijeli saborski klubovi Mosta te lijevo-liberalnih stranaka.

Da bi im to pošlo za rukom, inicijative treba podržati najmanje 76 zastupnika, tako da je malo izgleda da će oporbi to poći za rukom.

SABORSKA RASPRAVA Desna oporba: Zakon o pobačaju negira pravo na život

Iz vladajućeg HDZ-a istaknuli su da je parlamentarna vladajuća većina dokazano stabilna, a inicijative da se raspusti Sabor besmislene i bespredmetne.

U ostalo, zastupnici će glasovati i o zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj, za što je ciljani datum 1. siječnja 2023. godine.

Prema tom zakonu, od 5. rujna ove godine cijene će biti istaknute i u kunama i u eurima, a dualno iskazivanje cijena trebalo bi se protegnuti i na cijelu iduću godinu.

Ministar financija Zdravko Marić naveo je ranije da će uvođenje eura donijeti niz benefita od eliminiranja tečajnog i kamatnog rizika, do višeg kreditnog rejtinga i manje premije rizika, te da je napravljeno mnogo kako bi se negativni efekti sveli na najmanju mjeru.

Prije glasovanja u podne, zastupnici će raspraviti prijedlog zakona o provedbi EU uredbe o okviru za oporavak i sanaciju središnjih drugih ugovorenih strana.

RASPRAVA U SABORU Glasovac: Prekid trudnoće mora biti legalan, siguran i dostupan

Idi na 24sata

Komentari 202

  • Cipelcug 13.05.2022.

    Euro, euro, da li ćemo uz sadašnje plaće imati dovoljno eurića za hranu, stanovanje, odjeću, obuću, školovanje djece. Ma koga briga za prekarijat.

  • Lui 14 13.05.2022.

    Uvođenje eura u najsiromašniju zemlju europe, u ovoj današnjoj situaciji je ravno katastrofi.

  • 13.05.2022.

    Pustite punoljetne žene da same donose svoje životne odluke primjerene osobnim i vlastitim životnim okolnostima. Sve drugo je šuplja, nerealna i besmislena ideologija.

Komentiraj...
Vidi sve komentare