To je to što me zanima!

SAD i Kina se posvađale oko emisije stakleničkih plinova

Predstavnici 190 zemalja u Limi dogovorili su sporazum o ograničenju stakleničkih plinova uz sukob najvećih sila oko toga tko će platiti račun borbe protiv zatopljenja
Vidi originalni članak

Na konferenciji UN-a o klimi u Limi, dva najveća svjetska onečišćivača, SAD i Kina sukobili su se oko sporazuma kojim se siromašnim zemljama ograničava emisija stakleničkih plinova odgovornih za globalno zatopljenje. Kina tvrdi da se preveliki teret stavlja zemljama u razvoju (Jug) jer su bogate zemlje (Sjever) najviše koristile fosilna goriva u prošlosti. Kina savjetuje siromašnim zemljama da ne prihvate ucjene bogatih. 

Konačni sporazum o emisiji stakleničkih plinova donijet će se krajem 2015. godine na summitu u Parizu nakon što svaka zemlja napravi plan smanjenja. 

Na kraju nitko nije previše zadovoljan ovim sporazumom jer je, kažu Udruge za zaštitu okoliša, plan prerazvodnjen, općenit i spor. 

Na summitu nije bilo dogovora ni o tome tko će plaćati 100 milijardi dolara godišnje do 2020. godine za fond pomoći siromašnim zemljama u posljedicama globalnog zatopljenja.     

Idi na 24sata

Komentari 8

  • Zoran Goran 14.12.2014.

    Od 1.1.2015. svaka porodica jedno djete i tako sljedećih 300 godina. To treba vrijediti za cjeli svijet!!!!

  • NIXONX 14.12.2014.

    Ameri kroje hlaće svima na ovoj planeti, ali zahvaljujući prirodi i ovoj planeti, ameri bivaju kažnjeni kroz druge oblike prirodnih ekstrema. Na žalost, tu opet pravi krivci ne budu kažnjeni!!

  • bulog55gmdg 14.12.2014.

    Tko će platit račun? Naravno građani, pa ne budu valjda bogataši!!! Na žalost i Američki građani koji nisu krivi za politiku svoje vlade plačaja taj račun životima (snježne mečave, tornado, tajfuni...) Kad se digne razina mora i potopi dio obalnih gradova (što neče biti tako skoro i ja neču doživjet) onda bih pito o njihovim akcijama i uštedama!!!! Kolko ih života, a i dolara koštaju sadašnje nepogode????

Komentiraj...
Vidi sve komentare