To je to što me zanima!

Sad je i službeno: Vladimir Putin potpisao aneksiju Krima

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Podsjetimo, stanovnici Krima su na referendumu odlučili kako žele pripojenje Rusiji. Putin je Krim priznao kao suverenu državu, a onda je Duma ratificirala aneksiju
Vidi originalni članak

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u petak dokument kojim se završava i potvrđuje aneksija Krima , javlja BBC. Podsjetimo, stanovnici Krima su na referendumu prošlu nedjelju odlučili kako žele pripojenje Rusiji. Ovaj tjedan je Putin Krim priznao kao suverenu državu u kojoj Sevastopolj ima posebni status, a onda je ruska Duma ratificirala aneksiju Krima. Na to je reagirala Europska unija koja je uvela Rusiji sankcije.

EU potpisala suradnju s Ukrajinom

Kao još jedan od odgovora Rusiji Europska unija je u petak potpisala političku sekciju u sklopu trgovinskog sporazuma s Ukrajinom.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Amerika je također najavila sankcije Rusiji ali je poručila da se u sve to ne žele uvlačiti te da im rat s Rusijom ne treba.

Iako se Ukrajina oštro pobunila protiv pripojenja Krima Rusiji i najavila da će u tom slučaju reagirati, ta je reakcija zasad izostala. Ukrajinski vojnici pak polako napuštaju ukrajinske vojne baze na Krimu. Neki odlaze u mirovinu, neki prelaze u ruske snage koje zauzimaju vojarne.

Ukrajina se boji da će Rusi napasti istok zemlje

Ukrajina i Zapad se sad boje da bi Rusija mogla napasti i istok Ukrajine i tražiti pripojenje i tog dijela. Rusi pak odgovaraju da ih istočna Ukrajina ne zanima. Što se Krima tiče, tvrde da je on oduvijek bio ruski teritorij.

Podsjetimo, Krim je 1954. Nikita Hruščov vratio u sastav Ukrajine koja je tada bila dijelom SSSR-a. Godine 1991. formirana je Krimska autonomna Republika. Na Krimu većinom žive Rusi.

Idi na 24sata

Komentari 125

  • DusanMadic 22.03.2014.

    Nikako mi nije jasno zasto se ove EVROPSKE KURVE (mislim na drzave) sad ne skupe i ne bombarduju Rusiju kao sto su bombardovali Srbiju,,I lepo da iznerviraju Putina da od Evrope napravi oranicu zaseje zito i gotova stvar.

  • Zmar116 22.03.2014.

    Neznam tko će Harkov i Doneck zaustaviti da ne odu iz Ukrajine,tako da ta prića ni izdaleka nije gotova.....Eurobirokrate nude samo lijepa obećanja i stvaraju teren za banke ,telekome i šoping lance iz svojih zemalja da opelješe ukrajince do golih gača....

  • torpedo77 21.03.2014.

    Na istoku stare price na zapadu nista novo osim sto NATO nema gdje vise da siri osim u svemir..Forzza Putin,neka malo Anglosaksonski glodari rade,proizvode a ne samo da prave kolonije po svijetu i proizvode demokratiju:)

Komentiraj...
Vidi sve komentare