To je to što me zanima!

SAD naoružava Poljsku, Putin obnavlja vojnu bazu na Krimu

Poljska vojska za pola milijarde dolara kupit će od SAD-a 40 krstarećih projektila tipa AGM-158A JASSM s dometom od 400 km. Putin pak obnavlja bazu na Krimu
Vidi originalni članak

SAD su sklopile pola milijarde dolara vrijedan ugovor o prodaji oružja Poljskoj kako bi se mogla obraniti od 'prijetnji u regiji'. Kupoprodaja je dogovorena tijekom velikih napetosti između Zapada i Rusije, piše Daily Mail.

Poljska vojska kupit će 40 krstarećih projektila tipa AGM-158A JASSM s dometom od 400 kilometara i omogućit će poljskom zrakoplovstvu gađanje meta na ruskom teritoriju bez da napuste svoj zračni prostor.

Poljski ministar obrane Tomasz Siemoniak kazao je kako su novi projektili, koji su dizajnirani za lansiranje s lovaca F-16, ‘jedno od najmodernijih oružja u svijetu u ovom trenutku.’ Lovce F-16 Poljska je već kupila, a očekuje se da će uskoro naručiti još. 

Putin obnavlja bazu na Krimu

Istovremeno, ruski viceadmiral Aleksander Vitko nakon razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom izjavio je kako je zbog širenja NATO-a potrebna još jedna vojna baza, uz onu na Krimu kojeg je Rusija pripojila u ožujku. 

Prema nekim informacijama, Putin do 2020. godine u obnovu oružanih snaga planira uložiti 545 milijardi dolara od čega će veći dio biti iskorišten za vojnu bazu na Krimu. 

Idi na 24sata

Komentari 141

  • Behemot 25.09.2014.

    Cijena jednog AGM-158 JASSM je 700.000 $, Poljaci su platili 12.500.000. Ali to nije bitno; bitno je da Poljska nema satelite tj. da im metu moraju dati Amerikanci. Odnosno Amerikanci napadaju Rusiju preko Poljaka, uz očekivanje da Rusija uzvrati Poljskoj. I to sve plaćaju Poljaci, koja jadna kolonija ..

  • MocteZuma 24.09.2014.

    Ajde milosrdni idi peci burek, da nesto pametno i korisno ucinis za zajednicu. Za komentatora politickih zbivanja u svijetu i oko njega si definitivno nezreo.

  • kapital3 24.09.2014.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 5 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare