To je to što me zanima!

SAD poziva: Vratite kući svoje džihadiste zarobljene u Siriji

O ovom teškom pitanju trebalo bi se razgovarati na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica koalicije protiv IS-a u srijedu u Washingtonu
Vidi originalni članak

Sjedinjene Države su u ponedjeljak pozvale zemlje da vrate kući i sude svojim džihadistima zarobljenim u Siriji, odakle Washington treba povući svoje snage pošto je ocijenio da je skupina Islamska država (IS) "oslabljena i u rasulu".

"SAD poziva zemlje da vrate kući i sude svojim državljanima koje su zarobile Sirijske demokratske snage (SDF)" koje podupire međunarodna koalicija na čelu s Washingtonom, rekao je u priopćenju Robert Palladino, glasnogovornik američkog State Departmenta.

Pohvalivši "doprinos" SDF-a "u borbi protiv IS-a" koji je danas "oslabljen i u rasulu", kako je rekao, Palladino podsjeća da su arapsko-kurdske snage u svom oslobodilačkom pohodu zarobile "stotine stranih terorista koji su došli iz desetak zemalja svijeta".

"SDF je nastojao da zarobljenici budu u sigurnim i u humanim uvjetima", dodao je, pohvalivši "stalne napore SDF-a da strane teroriste pošalju u zemlje iz kojih su došli".

"Unatoč oslobađanju teritorija u Iraku i u Siriji koji je IS bio zauzeo, ta je skupina i dalje velika teroristička prijetnja i nužno je zajedničko djelovanje kako bi se odgovorilo na taj međunarodni sigurnosni problem", rekao je još glasnogovornik američkog State Departmenta.

Iznenadna odluka predsjednika Donalda Trumpa da povuče oko 2.000 američkih vojnika raspoređenih u Siriji kao pomoć arapsko-kurdskim snagama koje se bore s IS-om, postavlja pitanje tih stranih džihadista.

O ovom teškom pitanju trebalo bi se razgovarati na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica koalicije protiv IS-a u srijedu u Washingtonu, na kojemu će glavna tema biti posljedice američkog povlačenja iz Sirije.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • MarijanGrdašić 05.02.2019.

    Zašto bi im sudili? pa i Amerika, Izrael i ostali saveznici terorističke alijanse obučavali su i slali te Isilovce na Siriju kako bi ostvarili planove dominacije SAD na bliskom Istoku. Francuzi su u pohlepi za naftom i rudnim bogatstvima morali uvoditi "demokraciju" u Libiji pošto su prethodno svrgnuli i ubili Moamara Gadafija, istom se dogodilo u Egiptu zatim u Siriji. Eto kako se širi američka "demokracija" ognjem i mačem i obučenim terorističkim trupama. Svima nam je interes mir trgovina i suradnja, ali onima na vrhu je na primisli samo rat i ubijanje i interesi njihovih korporacija, neki bi se na primjer igrali avijončekima a istovremeno im društvo propada a mladi ljudi bježe iz države.

  • Nesvrstani_1 05.02.2019.

    Ratovali su oni i u Afganistanu rame uz rame s talibanima pa su od njih dobili po pički. Tako su i u Siriji odabrali pogrešnu stranu pa nikada nisu i ne mogu završiti rat.

  • jo2hn8ny 05.02.2019.

    Ništa se oni ne povlaće, samo će regularne vojnike zamjeniti privatni.

Komentiraj...
Vidi sve komentare