To je to što me zanima!

SAD surađuje s Rumunjskom na izvozu ukrajinskog žita rijekom Dunav: 'Taj pravac je zanimljiv'

Sporazum o izvozu žita, postignut pod pokroviteljstvom Turske i UN-a, omogućavao je siguran izvoz žita preko ukrajinskih luka na Crnom moru. No, Rusija se iz njega povukla prošlog mjeseca...
Vidi originalni članak

SAD surađuje s Rumunjskom i Moldavijom na povećanju izvoza ukrajinskog žita Dunavom, alternativnom rutom nakon što se Rusija povukla iz dogovora o izvozu preko Crnog mora, izjavio je u srijedu visoki američki dužnosnik.

"Tražimo način kako da osiguramo alternativne rute, prvenstveno Dunavom. Taj je pravac u teritorijalnim vodama NATO-a, tako da nam je vrlo zanimljiv jer se radi o sigurnom koridoru", rekao je novinarima diplomat koji je želio ostati anoniman.

WASHINGTON UPUTIO PORUKU PJONGJANGU Bijela Kuća: SAD zabrinut da napreduju pregovori između Sj. Koreje i Rusije o naoružanju...

"Tom bi rutom mogli značajno povećati količine žita, pokušat ćemo je udvostručiti", dodao je.

O tome će se govoriti na sastanku s Rumunjima i Moldavcima idućeg tjedna, najavio je dužnosnik.

IMA MRTVIH Kijev na meti najsnažnijeg zračnog napada od proljeća

Sporazum o izvozu žita, postignut pod pokroviteljstvom Turske i UN-a, omogućavao je siguran izvoz žita preko ukrajinskih luka na Crnom moru. No, Rusija se iz njega povukla prošlog mjeseca, optuživši zapad da ometa izvoz njezina žita i gnojiva.

UKRAJINCI NAPALI PSKOV Pogledajte najveći napad na Rusiju od početka rata! Agresor odmah uzvratio, gori i Kijev!

Dogovor je trebao ublažiti svjetsku prehrambenu krizu i omogućiti izvoz gotovo 33 milijuna tona ukrajinskog žita. Otkad je propao, cijene žita su porasle, a ruske snage napadaju ukrajinske luke raketama i dronovima.

OVDJE PRATITE SITUACIJU U UKRAJINI I RUSIJI IZ MINUTE U MINUTU

Idi na 24sata

Komentari 1

  • lolita 29 31.08.2023.

    dogovor je da unistite poljoprivrednike u eu! ne zelimo ukrajinsko zito, imamo svoje

Komentiraj...
Vidi sve komentare