To je to što me zanima!

'Sad tragamo za istinom o tragediji između obljetnica'

Kako je došlo do jedne od najvećih tragedija na Kornatima još uvijek je, i nakon dvije godine, misterij. Na Kornatima je poginulo 12 vatrogasaca
Vidi originalni članak

U nedjelju se obilježava tužna obljetnica najvećeg stradanja u povijesti hrvatskog vatrogastva, kornatske tragedije. Na otoku Kornatu 30. kolovoza 2007. poginula su dvanaestorica vatrogasaca JVP-a Šibenik te DVD-a Tisno i Vodice, a 13. je vatrogasac Frane Lučić jedini preživio i još se oporavlja.
- Ne dam se ja. Jedino mi smeta što sam stalno u kući. Sunce loše djeluje na rane. Vani izlazim tek predvečer. Odem s ocem na more i družim se s prijateljima - rekao je Frane Lučić za Jutarnji list. Tišti ga spoznaja da je nekad bio vatrogasac i u orkestru, a sada više nije nigdje. Predsjednica Vlade Jadranka Kosor u subotu je položila cvijeće na grobove stradalih vatrogasaca. U nedjelju u podne u crkvi Gospe od Tarca na otoku Kornatu služit će se misa zadušnica nakon koje će na mjestu stradanja biti položeni vijenci i zapaljene svijeće.
Kako je službena istraga rezultirala zaključkom koji nije zadovoljio članove obitelji, oni od obljetnice do obljetnice sami pokušavaju doći do istine. Istraga je ustanovila da je za stradanje vatrogasaca kriv prirodni fenomen zvan eruptivni požar koji se nije mogao izbjeći. Tako su mjesto stradanja u petak posjetili Igor Marinović i Josip Klarić, očevi poginulih Ivana Marinovića i Dina Klarića. S 15 vatrogasaca JVP-a Šibenik rekonstruirali su tragediju. Vatrogasce su polegli u gotovo isti položaj u kojem su pronašli kolege prije dvije godine. Žele dokazati da je na mjestu tragedije bio i treći helikopter HV-a iz kojeg su snimljene naknadno otkrivene fotografije te da su trupla premještana.


KORNATSKI HEROJI, HRVATSKA VAS NIKADA NEĆE ZABORAVITI

Idi na 24sata

Komentari 11

  • Florida 30.08.2009.

    Zna se sve..al se neće saznat...Frane drž se..

  • Keksolino 30.08.2009.

    Frane progovori. Nemoguce da ti ne znas pravu istinu.

  • misovz 30.08.2009.

    prestrašno i prežalosno da se nakon 2 godine nemogu naći krivci super država

Komentiraj...
Vidi sve komentare