To je to što me zanima!

SAD upozorava na Sjeverni tok: Njemačka i njeni saveznici će previše ovisiti o ruskoj energiji

SAD tvrdi da će projekt potkopati europsku energetsku sigurnost i da će Njemačka i drugi američki saveznici previše ovisiti o ruskoj energiji
Vidi originalni članak

Američki State Department upozorio je u srijedu da plinovod Sjeverni tok 2, koji će dovoditi ruski plin u Njemačku kroz Baltičko more, "potkopava transatlantsku sigurnost".

"Sjeverni tok 2 i druga linija Turskog toka osmišljeni su kako bi povećali ruski utjecaj na naše saveznike i partnere i oni potkopavaju transatlantsku sigurnost", rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price na brifingu za medije. 

Price je rekao da će Sjedinjene Države nastaviti pomno pratiti izgradnju plinovoda i dodao da su sankcije jedan od mnogih alata dostupnih SAD-u. 

'SJEVERNI TOK 2' SAD uveo sankcije za ruski brod koji radi na spornom plinovodu

SAD tvrdi da će projekt potkopati europsku energetsku sigurnost i da će Njemačka i drugi američki saveznici previše ovisiti o ruskoj energiji. 

Plinovod će također zaobići Ukrajinu čime će se ruskom susjedu i geopolitičkom konkurentu oduzeti tranzitna pristojba koju prima za transport ruskog plina u ostatak Europe. 

SAD je sankcionirao tvrtke uključene u izgradnju projekta, ali njemačka kancelarka Angela Merkel nastavlja podržavati taj projekt.

Pobornici plinovoda optužili su Washington da je samo zainteresiran za prodaju vlastitog ukapljenog prirodnog plina Europi. 

Pritisci da Njemačka napusti taj projekt pojačani su i zbog postupanja Rusije prema zatvorenom disidentu Alekseju Navaljnom i njegovim pristašama. 

KANCELARKA JE ODLUČNA Merkel: ' Unatoč američkom pritisku njemačka vlada je odlučna dovršiti Sjeverni tok 2'

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert u srijedu je nakon redovite sjednice vlade odbacio zahtjeve za zaustavljanje tog projekta.

"Stajalište njemačke vlade po tom pitanju nije promijenjeno. Njemačka vlada u gotovo dovršenom projektu plinovoda vidi gospodarski projekt u koji ne želi intervenirati", rekao je Seibert.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • 04.02.2021.

    Njemacka posla

  • NikolaTesla 04.02.2021.

    Evo ga samo sam čekao. Kako su naše beskičmenjakoviće "uvjerili" da Južni tok nama nije potreban, sad pokušavaju njemce uvjeriti u isto. A za to vrijeme mafija gradi BESPOTREBNI LNG terminal u našem moru koji će bespovratno uništiti Jadran. Ajmo ispeć kokice i vidjeti koliko je "snažno" savezništvo između Merkelice ( koja može dat ostavku odmah, ako isporuka plina stane i na samo jedan dan) i amera koji preko bare pokušavaju utjecati na nešto što se njih ne tiče nimalo. A znate koji je njihov najveći strah? Stvaranje Eurovojske, i pakta sa Rusima. U tom trenutku oni postaju izolirani i NEPOTREBNI. Kao i NATO.

  • MarioMarca 04.02.2021.

    Kaki saveznici sve za Njemacku Merkelica hoce da Plin ide direkt za Njemacku pa da oni dalje prodaju svojim saveznicima vec su se bunili da Madjarska i Rumunska nebi dobili cvororista plina jer gdje se nalaze cvorista moze se plin istankat ili gdje su cvorista tu je jeftiniji plin i veci je prosperitet a Njemcima nepase da imaju jake saveznike jer ih oda nemogu lako kotrolirat i hoce sve za sebe prokleti nedaj Boze 

Komentiraj...
Vidi sve komentare