To je to što me zanima!

SAD zaprijetio raskidom, WHO gasi požar: 'Velikodušan je i neizmjeran vaš značaj zdravlju'

SAD je u 2019. bio najveći donator Svjetske zdravstvene organizacije s više od 400 milijuna dolara, što je otprilike 15 posto njezina proračuna. WHO je odlučio smiriti situaciju i pohvalio SAD
Vidi originalni članak

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u ponedjeljak je pohvalio „neizmjeran“ i „velikodušan“ doprinos Sjedinjenih Država svjetskom zdravlju, u pokušaju da spasi odnos između te organizacije i Washingtona nakon što je američki predsjednik najavio da će ga prekinuti.

Američki predsjednik Donald Trump u petak je optužio WHO da ide na ruku Kini i najavio da prekida američku suradnju s tom organizacijom.

No šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus nada se da će uspjeti zadržati suradnju sa SAD-om.

- Doprinos i velikodušnost SAD-a svjetskom zdravlju kroz mnoga desetljeća bili su neizmjerni i to je učinilo velik pomak za javno zdravlje diljem svijeta - rekao je.

Kina je žestoko reagirala na Trumpov potez, prozvavši ga sebičnim i u skladu s „ovisnošću“ američke vlade o izlasku iz međunarodnih tijela i sporazuma.

Tedros je kazao kako je za američku odluku saznao iz medija i da mu je Trumpova vlada još nije službeno javila. SAD je u 2019. bio najveći donator Svjetske zdravstvene organizacije s više od 400 milijuna dolara, što je otprilike 15 posto njezina proračuna.

Rizik na prosvjedima

WHO je izrazio zabrinutost da će prosvjedi koji su izbili u SAD-u zbog policijske brutalnosti pogoršati epidemiološku sliku u toj državi najpogođenijom korona virusom.

WHO-ova znanstvenica Soumya Swaminathan rekla je kako bi organizacija kroz 24 sata mogla imati dovoljno informacija za odluku o prestanku testiranja hidroksiklorokina.

Američki predsjednik najveći je zagovaratelj tog lijeka protiv malarije u borbi protiv covida-19, usprkos zdravstvenim upozorenjima o njegovim nuspojavama. (bt)

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Origano 02.06.2020.

    Who mafija.

  • Borna.2 02.06.2020.

    Što predivni Kinezi neće nadoknaditi rupu u proračunu?

  • IO 01.06.2020.

    Zasto vec jednom ne napisete koje su to opasne nuspojave hidroksiklorokina, lijeka koji je na trzistu od 1955. g. i na WHO listi najsigurnijih i najpotrebitijih lijekova u svijetu. 2017. g. samo u Americi je prepisano 5 miliona recepata za taj lijek.

Komentiraj...
Vidi sve komentare