To je to što me zanima!

'Sami odlučite po savjesti da li ćete potpisati za referendum'

Komisija HBK Iustitia et Pax komentirala je inicijativu udruge U ime obitelji i skupljanje potpisa za referendum, Bunjevce i udžbenike te slobodu medija
Vidi originalni članak

Komisija HBK Iustitia et Pax oglasila se u ponedjeljak o potpisima koje prikuplja udruga U ime obitelji kako bi se raspisao referendum vezano za izmjene izbornog sustava. Komisija je vjernike i građane pozvala da se dobro informiraju i prouče ponuđena rješenja te prema vlastitoj spoznaji i savjesti odluče hoće li potpisati zahtjev za pokretanje referenduma.

- Ne ulazeći u sadržaj referendumskih pitanja, niti u zakonodavna rješenja samog provođenja referenduma, odbacujemo mogućnost stavljanja moratorija na referendume u Republici Hrvatskoj. To bi, naime, značilo suspenziju demokratskog političkog uređenja, a to je protivno Ustavu Republike Hrvatske - ističu u Komisiji. 

"Nedopustivo je da predsjednik Srbije Bunjevcima poklanja udžbenike na ćirilici"

Komisija se osvrnula i na položaj Bunjevaca.

- Nedopustivo je da predsjednik Srbije proglašava Bunjevce "autohtonim narodom koji nisu ni Hrvati ni Srbi", pa im poklanja udžbenike na ćirilici. To je očito pokušaj asimilacije i odnarođivanja Bunjevaca koju je više desetljeća provodila velikosrpska politika. Zbog toga se očekuje da se hrvatske vlasti zauzmu da Hrvati u Srbiji imaju sva ljudska i manjinska prava kao Srbi u Republici Hrvatskoj - piše u priopćenju. 

"Vlast mora promicati neovisnost, slobodu i odgovornost javnih i privatnih medija"

Na kraju priopćenja biskupi su se osvrnuli na slobodu medija. Kažu kako je u zadnje vrijeme primjetni pritisci i miješanje pojedinaca i institucija na slobodu medija.

- Zabrinjavajuće je kad takvi pritisci dolaze iz ureda visokih dužnosnika Republike Hrvatske. Zbog toga se traži od svih, a osobito od nositelja vlasti da promiču neovisnost, slobodu i odgovornost javnih i privatnih medija, navodi se u priopćenju u kojem se ističe kako nositelji dužnosti mogu biti samo oni koji su moralni, čestiti koji se brinu za javno – opće dobro, a ne za privatne interese - poručuju biskupi. 

Idi na 24sata

Komentari 260

  • MirsadAjkić 23.09.2014.

    Narod Hrvatske kaže da ovakva današnja situacija ne valja. Iz godine u godinu sve teže živimo,ostajemo bez posla,sve je više računa pod blokadom,još uvijek imamo one koji ne isplaćuju plaće,još uvijek je prisutna korupcija kriminal. Na žalost vrijeme je istaknuti da su oni koji su nas doveli u ovakvu situaciju protivnici ovog referenduma naravno jer kada prođe mnogi od njih će izgubiti fotelje. Gospodo ono što ste već odavno trebali napraviti a niste to će sada napraviti ovaj referendum i naravno da ćemo ga potpisati ja moja obitelj i prijatelji.

  • vferari 23.09.2014.

    Ne radi se gospodo popovi ovde o savjest nego o vrlo ozbiljnoj temi a toje da sabor ne postane kokošinjac a vlada kao škola puna pačića pa svki guče po svome.Većina njh koji potisuju kad ih pitaš što potpisuje nema pojma,u tome je problem gospodo popovi a vi ste mogli i možete to promjenit .ludima treba objasnit o čemu se tu radi.da je to referendum za pojedince kako bi došli do sabora i eventualno u vladu jer drugčije nemogu.Pokrovitelj referenduma Bandić pa što govori samo taj primjer da ne nabrajam dalje.

  • perica125 23.09.2014.

    potpisao

Komentiraj...
Vidi sve komentare