To je to što me zanima!

Sami su pozvali pomoć: HGSS na Mosoru spasio dvoje djece

Nakon što su se izgubili na Mosoru, dvoje 11-godišnjaka pozvalo je pomoć preko Centra 112. Kasnije su vikom pomogli HGSS-u kako bi ih pronašli usred šume
Vidi originalni članak

Pripadnici HGSS-a u subotu poslijepodne spasili su dvoje 11-godišnjaka koji su se izgubili na Mosoru. No, u spašavanju su od velike pomoći bili i mališani. 

Djeca su se uputila na brdo Perun (južni dio Mosora), ali kako nisu poznavali teren, zapeli su u području iz kojeg se nisu mogli izvući, ni vidjeti more i vrh brda. Sami su nazvali Centar 112 koji je poziv proslijedio HGSS-u, a otegotna okolnost bila je što je poziv stigao u 16.30 sati, u vrijeme zalaska Sunca. Imali su i samo jedan telefon kojem je baterija bila ispod 10 posto, pa ih HGSS nije mogao češće kontaktirati kako bi ih hrabrili, ali i lakše locirali u mraku. 

Lokaciju telefona su približno utvrdili preko Centra 112, ali i pomoću informacija djece i roditelja uspjeli su dokučiti gdje su ušli u šumu te su okružili to područje. U pronalasku su pomogli i sami mališani koji su vikali iz svega glasa te su spasioci pratili glas i nakon pola sata došli do dvoje djece. Pružili su im toplu odjeću, okrepu i oko 19 sati ih prevezli kući. 

Prijenosne baterije mogu biti spas

Iz HGSS-a dodaju kako mobiteli uvelike pomažu u podizanju faktora sigurnosti, jer dojave stižu ranije što olakšava akcije. Pametni telefoni također mogu slati i precizne podatke o lokaciji, no najveći problem je baterija koja često ne potraje u noćnim satima. Stoga se savjetuje da se uz telefone, ako se ide u brdo ili planinu, nosi i prijenosne baterije.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • IvonaRamljak 10.11.2015.

    A Moj Griću hahahah

  • marica-maca 01.11.2015.

    Djeca su pronađena to je najbitnije .

  • šufnudl 01.11.2015.

    Ajd, barem su ostali prisebni i pozvali 112. Bravo za HGSS

Komentiraj...
Vidi sve komentare