To je to što me zanima!

Samo naše: Krčki pršut - prvi domaći proizvod zaštićen u EU

PET GODINA PROCEDURE Pršutar Vjekoslav Žužić zaštitio je obiteljsku tradiciju proizvodnje delikatese koju nadaleko cijene po blagom okusu. Kila košta 140 kn
Vidi originalni članak

Nasoljen samoniklim začinskim biljem i sušen na buri, Krčki pršut prvi je u Hrvatskoj ponio oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla na razini EU te će svi na tom tržištu znati da uz tu oznaku dobivaju hrvatsku delikatesu spravljenu po strogoj recepturi i kontroliranog podrijetla.

- To je tradicija koju su me naučili moji djedovi, koja je zapravo spoj pršutarstva Istre i Dalmacije. Dok Istrani rade pršut bez kože i ne dime ga, Dalmatinci ostavljaju kožu i dime ga. A moj pršut ima kožu, ali se ne dimi nego se samo suši na vjetru – otkriva Vjekoslav Žužić, čiji je pršut ponio ovu oznaku. Na godinu proizvede njih svega nekoliko tisuća, koji nadaleko cijene po njegovu blagu okusu, a kilogram košta 140 kuna.

- Ova oznaka našim proizvođačima daje mogućnost proboja na europsko tržište koji ne proizvode velike količine, ali uz ove oznake mogu naći svoje niše na tržištu i uspjeti - poručili su u Ministarstvu poljoprivrede. A Žužić je zaštitio ono što njegova obitelj radi generacijama. Na Krku i franjevci imaju priču o tom pršutu jer se Žužićev djed Stjepan prije sto godina zavjetovao svetom Anti da će svake godine donositi pršut u samostan ako mu prestanu pobolijevati i umirati svinje. Tako je i bilo.

A sad je red na mandarinama, ulju i kiselom zelju

Ako do 19. svibnja nitko ne podnese prigovor u EU, oznaku zaštite zemljopisnog podrijetla na razini Unije ponijet će i Neretvanske mandarine te Ekstra djevičansko ulje Cres. Taj rok za prigovore Ogulinskom kiselom zelju istječe 16. srpnja.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • kokaza5 14.04.2015.

    Lijepo da su uspjeli. Samo narodu ostaje sanjariti o toj deliciji...para samo za krompire.

  • Mira B_ 14.04.2015.

    i treba zaštiti hrvatske delicije..nek se zna što je naše..

  • fellix 14.04.2015.

    Fala Bogu..., konacno, nadam se da ce se ti zahtjevi nastaviti. Ne bude li tako ostat cemo bez svega. Znate li da zlovenci zele zastititi kulen kao svoj autohtoni proizvod, da zele dalmatinera kao svojeg autohtonog psa....a nasi sute i fucka im se zivo.Zele maslinovo djevicansko ulje kao svoje....a imaju dvadeset stabala ....!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare