To je to što me zanima!

Sanader d.o.o: Poslovna je tajna čime se tvrtka bavi

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
POVRATAK: Bivši premijer Ivo Sanader je krajem osamdesetih osnovao dvije tvrtke u Austriji. Prvu tvrtku mu je zatvorio sud, a druga je propala
Vidi originalni članak

Ivo Sanader je 31. kolovoza u austrijskom Innsbrucku osnovao konzultantsku tvrtku Prima Consulting GmbH. Tvrtka je registrirana za trgovinu robom svake vrste, uvoz i izvoz, savjetodavne usluge i financije. Sanader u tvrtki ima udio od 95 posto, a platio je i 35.000 eura temeljnog kapitala. Sanader i njegov partner Wolfgang Kröss, inače bivši poslovni bankar u Raiffeisen banci, tvrtku su registrirali kod javnog bilježnika i u odvjetničkom uredu samo dan poslije gostovanja Sanadera na Europskom forumu u Alpbachu. Sanader je krajem osamdesetih osnovao dvije tvrtke u Austriji. U tvrtki KCBS Bau und Planungsgesellschaft m.b.H koja je otvorena 1989. imao je visoku fuknciju i udio, a tvrtka je zatvorena 1992. po naredbi austrijskog suda. Druga Sanaderova tvrtka WAPAGG-Handelswaren-Vertriebs-G.m.b.H prestala je raditi 1999. godine, a dvadesetak mjeseci kasnije ugašena je u potpunosti. Time je završila njegova austrijska karijera. Prošle subote Sanader je novo trgovačko društvo upisao u Registar trgovačkih društava. Jučer je bilo gotovo nemoguće doznati čime se Sanaderova tvrtka bavi, koja je njegova funkcija i koliko ima zaposlenih.
- Osnovali smo tvrtku, ali ostalo je poslovna tajna i ne bih razgovarao o tome - rekao nam je Sanaderov partner Wolfgang Kröss. Ni Sanaderova austrijska glasnogovornica Heidi Glück nije bila raspoložena za razgovor. U uredu su nam rekli da rade samo s austrijskim novinarima prema zahtjevu klijenta.
- Tvrtka je osnovana nakon što se Sanader prestao baviti politikom, no pripreme traju već dulje. Ipak, Sanaderu su sad najvažnija predavanja na Sveučilištu Columbia - rekla je Heidi Glück austrijskim kolegama u novinama Wirtschaftsblatt.


IZDAVAČ KNJIGA

Sanader je od 1983. radio u nakladničkoj tvrtki Logos kao programski urednik, a pet godina poslije postaje glavni urednik te uređuje časopis Mogućnosti.

DOBAVLJAČ GOLIŠAVIH SLIKA
Dok je živio u Austriji surađivao je s časopisom Start. Radio je u agenciji Meyer Press, s kojom je Start dogovorio nabavke fotografija pin-up djevojaka.

SPORTSKI NOVINAR
Početkom osamdesetih godina radio je kao dopisnik iz Austrije za SN reviju, tjednik Sportskih novosti. Pisao je o zimskim sportovima, nogometu i atletici.

INTENDANT SPLITSKOG HNK
Po povratku u Split, zaposlio se kao intendant Hrvatskog narodnog kazališta, gdje je radio do 1992. godine. Postavljao je domaća i strana kazališna djela.

POLITIČAR I PREMIJER
Radio je u MVP-u, bio je ministar znanosti, predsjednik HDZ-a i premijer. Iz politike je otišao prošle godine bez objašnjenja i Hrvatsku ostavio u problemima.

SANADER ĆE NA SUDU SVJEDOČITI O SLUČAJU PODRAVKA
Ivu Sanadera pozvat će kao svjedok na suđenje za malverzacije u slučaju Podravka. On je trebao biti pozvan kao zadnji svjedok u odvjetničkoj istrazi koju su branitelji vodili prije nego što je USKOK podigao optužnicu. Prihvati li sud prijedlog, Sanader će dobiti poziv kojemu će se morati odazvati, piše tportal.

Idi na 24sata

Komentari 55

  • junaćina 15.09.2010.

    *** Izbrisano zbog nepoštivanja pravila *** Admin

  • aster blistok 15.09.2010.

    *** Izbrisano zbog nepoštivanja pravila *** Admin

  • malozlo 15.09.2010.

    Tvrtka otvorena našim novcem a on 95% vlasnik.

Komentiraj...
Vidi sve komentare