To je to što me zanima!

Sapunica ide dalje: Ipak ima šanse da dobijemo te avione?

Iako američki mediji tvrde da dogovora nema, Večernji list doznaje kako su u SAD-u ipak optimistični oko pronalaska rješenja, a svoje konačne uvjete prodaje aviona poslali su Izraelu tek u četvrtak navečer
Vidi originalni članak

Čini se da dogovor SAD-a i Izraela oko prodaje borbenih aviona f 16 Hrvatskoj ipak nije 'mrtav'. Naime, kako doznaje Večernji list, barem nije za SAD, koje su tek u četvrtak navečer (po hrvatskom vremenu) u Izrael uputili potpisano pismo s uvjetima koje bi Izrael trebao zadovoljiti da SAD odobri prodaju zrakoplova Hrvatskoj.

PROPAO POSAO Američki portal: Neće biti ništa od prodaje aviona Hrvatskoj

Iako postoji realna mogućnost da cijeli posao propadne, sve su opcije još otvorene.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Sve je opet na dogovoru između američke i izraelske strane, a pozicija Hrvatske i dalje ostaje jednaka. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo računa samo na zrakoplove opremljene prema specifikacijama koje su pobijedile na međunarodnom natječaju i gdje je navedeno da Hrvatska ide na nabavu višenamjenskih borbenih zrakoplova. Tada smo odabrali izraelski F-16 Barak, koji se razlikuje od osnovnog američkog modela F-16 C/D jer su na njemu Izraelci učinili čak 17 raznih modernizacija.

MORH: 'Samo da dobijemo odabrane zrakoplove po ponuđenoj cijeni'

Hrvatska je i dalje u neugodnoj situaciji jer ova vojna nabava ovisi o dogovoru drugih, premda tako nije trebalo biti jer su nas prije godinu dana mjerodavni i s izraelske i s američke strane uvjeravali da Hrvatska može dobiti Barake.

Cijeli proces pregovaranja SAD-a i Izraela, što se hrvatske strane tiče, ne može dugo potrajati. Kako krajem ožujka istječe godinu dana kako je na natječaju pobijedio F-16 Barak, do tada će Hrvatska morati odlučiti – ili će dobiti naručeno ili slijedi poništenje natječaja.

Idi na 24sata

Komentari 264

  • cimerrr 28.12.2018.

    Volio bih vidjeti koji političar bi za sebe kupio 30+ godina stari avion? Ako kupuješ rabljeno,maksimim 10 godina staro. I još nas ubjeđuju da će te karampane letiti još 30 godina,to znači do 200,hahaha,možeš misliti. Koja zemlja u svijetu ima flotu staru 60 godina,da li vojnu ili civilnu?

  • kurcoglu 28.12.2018.

    mi Hrvati više volimo američko govno nego rusku pitu....slična je priča i s LNG na Krku, iako se zna da je neisplativ i nekonkurentan ruskom i rumunjskom plinu, politika ga forsira jer su gazde u Washingtonu tako rekli.

  • krao_sam_1 28.12.2018.

    Samo da ih dobijemo. Samo živimo za taj dan

Komentiraj...
Vidi sve komentare