To je to što me zanima!

Sarkastičan dnevnik: Uhljebi dobili svoju internet stranicu

Na stranici se mogu naći primjeri i profili uhljeba, sarkastični dnevnik uhljeba, kviz kako ih prepoznati te obrazloženje zašto su korupcija i nepotizam štetne pojave
Vidi originalni članak

Hrvatski uhljebi od večeras su dobili i internetsku stranicu posvećenu samo njima. Na www.uhljeb.info mogu se naći primjeri i profili uhljeba, sarkastični dnevnik uhljeba, kviz kako ih prepoznati, ali i obrazloženje zašto su korupcija, politički klijentelizam i nepotizam štetne pojave u društvu i kako se protiv njih boriti. Kreće i fan stranica na društvenim mrežama.

- Želimo da uhljebljivanje zaista postane društveno gadljiva pojava i da osvijestimo politički  klijentelizam sa njegovim posljedicama – kaže Suzana Jašić, bivša čelnica GONG i civilna aktivistkinja.

U okviru Civilne inicijative Istre, stranicu su pokrenule ona i aktivistkinja i poduzetnica Marina Ladavac Sertić. Na stranicama se mogu naći i stvarni oglasi za posao koji su objavljeni zasad u Istri, a uskoro će biti i za državne službe. Jedan od načina borbe protiv uhljebljivanja je i da se oni koji imaju kompetencije za radna mjesta koja su oglašena javljaju na njih i žale se ako nisu odabrani. Podsjetimo, lani se Jašić s kolegicom Aidom Bagić prijavila za mjesto ravnateljice Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva. Iako su imale puno bogatiji životopis i iskustvo ipak  je izabrana IDS-ova Helga Može Glavan, što je bilo i očekivano od početka. Buknula je afera.

- Mi smo se prijavili iz zezancije, samo da vidimo kako će oni to odbiti nekoga tko je kompetentniji da bi postavili onog koga žele – objašnjava Jašić i dodaje da ne žele takva zapošljavanja u tišini samo zato što nitko nije vidio oglas.       

- Često se počelo isticati kako su svi zaposleni u službama uhljebi, ali to nije točno. Ako su svi  onda nije i nitko. Želimo kroz primjere i iskustva građana imati kontrolnu funkciju – kaže Jašić.

Idi na 24sata

Komentari 59

  • jadranskalignja 26.05.2015.

    U Istri je bilo uhljeba čak i na nivou studentskih stipendija. Uglavnom su djeca uhljeba ili djeca čiji su roditelji imali privatne interese s nekim uhljebima, dobivali stipendije. U nekim se gradovima uspjelo to promijeniti.

  • kokaza5 25.05.2015.

    Pozdravljam ovu super ideju !

  • svejedobro 25.05.2015.

    Organizirani uhljebi d.o.o.

Komentiraj...
Vidi sve komentare