To je to što me zanima!

Sastali se vladajući, oporba i manjine: Pokreću proceduru da se zabrane ustaška obilježja

Ognjen Kraus rekao je večeras Hini da su sastanak sazvali prije desetak dana i nije povezan s današnjim događajem obilježavanja obljetnice operacije "Maslenica"
Vidi originalni članak

Židovska općina Zagreb izvijestila je u petak da je većina klubova zastupnika, uključujući i vladajuće, podržala njihovu inicijativu da se pristupi usuglašavanju zakonskog okvira za stavljanje u proceduru zakona kojim bi se zabranilo ustaška obilježja i veličanja zločinaca.

POGLEDAJTE VIDEO

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kako je objavljeno na internetskim stranicama Židovske općine Zagreb (ŽOZ), u zagrebačkoj Židovskoj općini danas je "održan sastanak predstavnika naroda žrtava NDH, antifašista i većine Klubova zastupnika u Saboru RH, kako vladajućih, tako i oporbenih stranaka".

U priopćenju koje je potpisao predsjednik ŽOZ, Ognjen Kraus, navodi se kako je 'na sastanku jednoglasno zaključeno da se pristupi usuglašavanju zakonskog okvira za stavljanje u saborsku proceduru zakona o zabrani i kaznenom kažnjavanju upotrebe ustaških obilježja i znakovlja, nijekanja koncentracijskih logora smrti i veličanja ustaških zločina'.

PRIMJER SVIMA 'Predsjednik Milanović svojim potezom je zaštitio vojsku'

Predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus rekao je večeras Hini da su sastanak sazvali prije desetak dana i nije povezan s današnjim događajem obilježavanja obljetnice operacije "Maslenica" u kojem je predsjednik Zoran Milanović odbio sudjelovati zbog ustaških obilježja.

 Kraus koji godinama traži zabranu ustaških znakovlja i pokliča "Za dom spremni", rekao je da su na sastanku bile opozicijske i vladajuća stranka te predstavnici Roma, Srba, Židova i antifašista.

 Odazvali su se svi klubovi koji su bili pozvani, HDZ je došao također, rekao je. Dodao je kako nije zvao Domovinski pokret ni sve one koji, kaže Kraus, a priori podržavaju ustaški pozdrav, te da na sastanku nije bio ni Most.

'DOŠLI SU NAPRAVITI KAOS' Sukob u Mostu: Troskot napao HOS, pa je Bulj napao Troskota, koji se na kraju za sve ispričao

- Treba konačno riješiti pitanje o kojem se razgovara već godinama i smatram da se to može izglasati dvotrećinskom većinom ako iza toga stoji vladajuća stranka - rekao je.

- Oduvijek sam i apsolutno za to za da se zabrane fašistički, odnosno u hrvatskoj inačici ustaški simboli i slogani. Apologija fašizmu se mora zabraniti -  rekao je za Novosti Furio Radin. Kaže da se ti izrazi moraju regulirati, a o formi, načinu i vremenu će još razgovarati. Podsjetio je da u Njemačkoj, Italiji i drugim zemljama stranke i udruge ne smiju u svojim statutima imati obilježja koja podsjećaju na fašizam. Kaže da u Hrvatskoj postoji određena regulacija, no da je ona interpretativna, odnosno da je svaki sud tumači na svoj način.

- Želimo prevladati antagonizam u tako maloj zemlji kao što je Hrvatska. Antagonizam je veliki, a imamo druge stvari o kojima moramo razmišljati. Treba završiti ovu priču i okrenuti se budućnosti – zaključio je Radin. 

Kraus je u rujnu prošle godine pozvao premijera Andreja Plenkovića da donese zakon kojim će biti zabranjeni ustaški simboli i znakovlje.

'VOJSKA JE SAMO - HRVATSKA' General Džanko: Gotovina je nogom u guzicu riješio HOS!

"Ući ćete u povijest donesete li tu odluku, skinut ćete ljagu s hrvatskog naroda koji nezasluženo nosi 30 godina, posebno s obzirom na doprinos koji je Hrvatska dala u europskoj antifašističkoj arhitekturi", zaključio je tada Kraus.

Idi na 24sata

Komentari 326

  • sabina11 25.01.2021.

    Demokracija je ovo ne možemo baš u svemu pratiti EU

  • Usora1 25.01.2021.

    u demokratskim drzavama se diskutabilna pitanja rjesavaju referendumom. upravo oni koji najvise kmece o demokraciji (i dobro od nje zive) bi zabranjivali...

  • lavljesrce 24.01.2021.

    pomoz bog hosovci

Komentiraj...
Vidi sve komentare