To je to što me zanima!

'Sat za planet Zemlju': Gradovi diljem svijeta ugasili svjetla

Gradovi diljem svijeta ugasili su rasvjetu kako bi obilježili "Sat za planet Zemlju", globalnu akciju koja ove godine naglasak stavlja na povezanost uništenja prirode sa sve učestalijim izbijanjima bolesti
Vidi originalni članak

Svjetskim znamenitostima poput Eiffelovog tornja u Parizu, Koloseuma u Rimu, Branderburških vrata u Berlinu, Opere u Sidneyu ili egipatskih piramida, koje su utonule u mrak u 20.30 sati na jedan sat, pridružili su se i brojni hrvatski simboli poput katedrale u Zagrebu, Gradskih zidina u Dubrovniku, pulske Arene, splitske Dioklecijanove palače...

Sat za planet Zemlju (Earth Hour) pokrenut je u Sydneyu 2007. godine kao građanska inicijativa u znak prosvjeda protiv klimatskih promjena.

ZA SRETNIJI BLAGDAN Ovo su gradovi i županije koji dijele uskrsnice umirovljenicima

Ove godine organizatori žele naglasiti da postoji veza između uništenja prirodnog svijeta i sve učestalijih pojava bolesti, poput covida-19, koje prelaze sa životinja na ljude.

Znanstvenici vjeruju da ljudske aktivnosti, uključujući masovnu deforestaciju, uništenje životinjskih staništa i klimatske promjene, potiču izbijanje novih bolesti te upozoravaju da možemo očekivati nove pandemije ukoliko se ništa ne učini.

"Bilo da se radi o smanjenju broja oprašivača, manje riba u morima, nestancima šuma i bioraznolikosti, sve je više dokaza da je priroda u slobodnom padu. A to je zbog načina na koji živimo i upravljavamo svojim gospodarstvima", kazao je Marco Lambertini, glavni direktor Svjetskog fonda za prirodu (WWF), organizatora Sata za planetu Zemlju.

PROMO Moderni gradovi: Sve više ih implementira platformu za interakciju s građanima

On upozorava da je zaštita prirode "naša moralna odgovornost, a njezin gubitak nas čini ranjivijima na pandemije, ubrzava klimatske promjene i prijetnja je sigurnosti hrane".

S početkom akcije zamračili su se gradovi u Aziji - metropole od Singapora do Hong Konga, a svjetla su ugašena i na znamenitoj Operi u Sydneyu.

RAZIGRANO I STARINSKI Eklektična i vesela kuća poznate pjevačice sada je na prodaji

U južnokorejskoj prijestolnici Seulu u mraku su ostala povijesna gradska vrata Namdaemun, jedna od osam vrata gradskih utvrđenih zidina koja su opasivala grad za vrijeme dinastije Joseon.

Iako hvali akciju, 18-godišnji Ian Tan iz Singapura ne vjeruje da je od nekog značaja.

"Jedan sat godišnje nije dovoljno da bismo zapamtili da su klimatske promjene uistinu pravi problem", kazao je.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • Nap* 26.03.2022.

    Biti ce super gledati svemir

  • OS98netko 28.03.2021.

    mi u ulici imam sat za planet ulice svako malo nema strusje a vjerujem da je tako u vecini hrv

  • sljastrava 27.03.2021.

    Samo sat vrimena!Jak stvar!

Komentiraj...
Vidi sve komentare