To je to što me zanima!

Sava kod Županje raste: Zasad nema opasnosti od izlijevanja

Nasip su obišli i županjski gradonačelnik Davor Miličević i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, koji je izrazio zadovoljstvo prognozama Hrvatskih voda
Vidi originalni članak

Vodostaj rijeke Save kod Županje trenutačno je u laganom porastu, očekuje se još najviše deset do dvadeset centimetara, maksimalno 940, što je još u okvirima redovnih mjera obrane od poplava pa se ne očekuju izvanredne situacije, rekao je u četvrtak novinarima na savskom nasipu u Županji voditelj Hrvatskih voda, Vodnogospodarske ispostave za mali sliv Biđ-Bosut, Josip Kuterovac.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Po njegovim riječima, nasip na rijeci Savi od Županje do Gunje svakodnevno se obilazi uz redovita dežurstva djelatnika Hrvatskih voda i trenutačno nema potrebe za izgradnjom tzv. zečjih nasipa.

STRAŠNA SNIMKA IZ ZRAKA Poput apokalipse: Pogledajte razmjere katastrofe u Kosinju

"Vodni val prolazi i ovim područjem, a ono što je nama vrlo bitno je da je pritisak bosanskih rijeka puno manji nego što je to bio 2014. godine u vrijeme katastrofalne poplave. Više nema rasta tamošnjih rijeka što je za nas vrlo važno i ide nam u prilog", kazao je Kuterovac dodajući kako je vodostaj Save kod Županje u ovom trenutku niži za čak tri metra nego što je to bio 2014. godine.

IZVANREDNO STANJE U KOSINJU Prestigla maksimum: Vodostaj Save kod Jasenovca je 909 cm

Nasip su obišli i županjski gradonačelnik Davor Miličević i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, koji je izrazio zadovoljstvo prognozama Hrvatskih voda.

"Drago mi je da se prognoze ostvaruju, a ne da bude kao 2014. godine kada su Hrvatske vode prognozirale jedno, a drugačije se događalo. Nadam se da će taj val sutra proći bez ikakvih problema", kazao je župan Galić. Dodao je da je zadovoljan radovima koje Hrvatske vode obavljaju na popravku i ojačavanju savskog nasipa te što se pripremaju projekti za buduće akumulacije u spačvanskim šumama.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Županjski gradonačelnik Davor Miličević poručio je Županjcima da mogu mirno spavati jer je vidljivo da je Sava u svom koritu i nije niti blizu vodostaja od prije nekoliko godina.

Vodostaj rijeke Save kod Županje u 10 sati iznosio je 924 centimetra i u laganom je porastu. Na snazi su redovne mjeere obrane od poplava.

STRAH OD POPLAVA Vodeni val prošao Karlovcem, rijeka Una ponovno u porastu

Sava kod Slavonskog Broda stagnira

Sava kod Slavonskog Broda u četvrtak od šest sati ujutro stagnira i trenutno iznosi + 844 centimetra. Ostalo je još samo šest centimetara do proglašenje žute izvanredne mjere obrane od poplave, što se prema očekivanju stručnjaka neće dogoditi, jer je Sava uzvodno u laganom opadanju.

Pojačana je ophodnja nasipa na cijelom području Brosko – posavske županije, jer je vodostaj već duže vrijeme jako visok što kvasi i čini snažan pritisak na nasip.

80 vojnika pomaže stanovnicima poplavljenog područja 

Kao pomoć civilnom stanovništvu u obrani od poplava, u četvrtak, 22. ožujka u Sisačko-moslavačkoj županiji angažirano je 80 pripadnika Hrvatske vojske, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

Snage Protupoplavnog voda Namjenski organiziranih snaga OS RH s 80 pripadnika na području Sisačko-moslavačke pomažu stanovništvu u mjestima Jasenovac, Mlaka i Košutarica i dovoze pitku vodu na području Lekenika.

NOVI ODRONI Zemlja je zatrpala traktor kraj Požege, vozač se jedva spasio
 
Tijekom jučerašnjeg dana (21. ožujka) u obrani od poplava bilo je angažirano 236 pripadnika OS RH s motornim vozilima i strojevima u mjestima Jasenovac, Mlaka, Košutarica i Uštica te na dovozu pitke vode ugroženom području.
 
Također, pripadnici OS RH, njih 80, bili su angažirani tijekom noći u mjestu Mlaka na izradi nasipa te 134 pripadnika Hrvatske vojske na širem području Jasenovca u pripravnosti i nadzoru nasipa, stoji u priopćenju MORH-a.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Slucajnost 22.03.2018.

    Prave paniku bez veze čim Sava malo naraste odma panika...

  • Cipelcug 22.03.2018.

    Što je sa retencijom Save i čišćenjem korita rijeke???? Antiprotivnici čišćenja korita rijeka u slučaju poplava trebali bi isplaćivati štetu u 100% iznosu.

  • RXM40 22.03.2018.

    Građani mogu mirno spavati,to si govorio i 2014. a Sava nas još malo poplavila,da nije bilo maturanata koji su prvi počeli pravit zečje nasipe,to bi se i dogodilo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare