To je to što me zanima!

Savka je znala pet jezika i brinula se o svom narodu

NEUSTRAŠIVA: Unatoč prijetnjama i progonima komunističkog režima, Savka je ustrajno politički djelovala. Okupljala je disidente, proljećare....
Vidi originalni članak

Savka Dabčević Kučar rođena je 6. prosinca 1923. u Korčuli. Otac Antun bio je pravnik, a majka Marija Miljenka završila je građevinsku školu. Savka je završila Žensku realnu gimnaziju u Splitu, ne samo kao najbolja učenica u čak nekoliko naraštaja, već i kao najmlađa maturantica. Partizanima se priključila 1943., dvije godine kasnije upisala je ekonomsku višu školu u Zagrebu, a školovanje nastavila u Lenjingradu. Bila je jedna od prvih žena doktora ekonomije u Hrvatskoj. Poznavanje francuskog, njemačkog, engleskog, talijanskog i ruskog jezika pomoglo joj je u daljnjoj političkoj karijeri koju je uspješno gradila. S Antom Kučarom u braku je od 1951. Bila je najmoćnija osoba hrvatskog rukovodstva 1969. (predsjednica CKSKH), a u zastupničkom radu i kao predsjednica hrvatske Vlade zastupa hrvatske političke i gospodarske interese. Zalaže se za ravnopravniju poziciju državnosti hrvatske u SFRJ. Borila se protiv velikosrpske dominacije u svim sferama života i bila vodeća osoba Hrvatskog proljeća. Politički je osuđena u Karađorđevu 1. 12. 1971. od tadašnje jugoslavenske komunističke vlasti. Iste godine podnijela je ostavku na mjesto predsjednice i člana CK SKH, a nakon toga neprekidno bila proganjana i šikanirana te živi u stalnoj oporbi prema vladajućima. Okupljala je oko sebe proljećare, disidente i antirežimske ljude.  U listopadu 1990. godine formirala je Hrvatsku narodnu stranku i postala njenim prvim predsjednikom. Osim brojnih inozemnih odlikovanja, u suverenoj Hrvatskoj odlikovana je Spomenicom Domovinskog rata, Redom hrvatskog trolista i Redom Danice Hrvatske s likom Blaža Lorkovića.

SUDJELOVALA JE U RADU GRADSKE SKUPŠTINE
Paralelno s nastavnim i znanstvenim radom uključuje se u gospodarsku praksu. Za mandata Vece Holjevca sudjelovala je u radu Gradske skupštine Zagreba kao predsjednica Savjeta za društveni plan i financije.

POČASNA PREDSJEDNICA HNS-a

Kao članica HNS-a u Sabor ulazi 7. rujna 1992. Članica je odbora za vanjsku politiku u kojem je vrlo aktivna. Za zastupničkog mandata predstavnica je Hrvatske na međunarodnim sastancima žena parlamentarki, gdje iznosi hrvatske probleme. Počasna je predsjednica HNS-a.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare