To je to što me zanima!

Sberbank traži ovrhu zbog dva kredita od nekoliko milijuna kn

Ti se sudski postupci spominju i mjesečnom izvješću Agrokora, u kojem je navedeno da je u proteklom razdoblju formalno pokrenut niz sudskih i ovršnih postupaka protiv Agrokora
Vidi originalni članak

Jamnica, tvrtka iz sastava koncerna Agrokor, u ponedjeljak je putem Zagrebačke burze objavila da je Sberbank iz Ljubljane protiv te tvrtke pokrenula dva izvršna postupke u Sloveniji i Srbiji, dok je Sberbank iz Zagreba pokrenula postupak u Srbiji, a zbog kredita za koje je Jamnica preuzela jamstva. 

Kako se navodi u objavi, Sberbank d.d., Ljubljana, pokrenula je protiv Jamnice dva izvršna postupka na osnovi vjerodostojne isprave, i to pred Privrednim sudom u Beogradu i pred Okrajnim sudišćem u Ljubljani, zbog kredita u iznosu od 3,28 milijuna eura za koji je Jamnica preuzela jamstvo. 

Nadalje, Sberbank d.d., Zagreb, također je pokrenula izvršni postupak na osnovi vjerodostojne isprave pred Privrednim sudom u Beogradu radi kredita u iznosu od 255,28 milijuna kuna za koji je Jamnica preuzela jamstvo.

Sberbank traži izvršenje (ovrhu) na udjelima Jamnice u društvima kćerima i to Mg Mivela d.o.o., sa sjedištem u Beogradu, Srbija, i Jamnica mineralna voda d.o.o., sa sjedištem u Mariboru, Slovenija, objašnjavaju iz Jamnice.

Ti se sudski postupci pokrenuti protiv Jamnice spominju i u prošli tjedan objavljenom mjesečnom izvješću izvanredne uprave Agrokora, u kojem je navedeno da je u proteklom razdoblju formalno pokrenut niz sudskih i ovršnih postupaka protiv Agrokora d.d. i povezanih društava te tri arbitražna postupka pokrenuta u Londonu. 

U tom je izvješću, koje se odnosi na razdoblje od 10. srpnja do 10. kolovoza, spomenuto da je ovršne postupke protiv Agrokora i Jamnice u Sloveniji pokrenula Sberbank d.d., Ljubljana, u pogledu Agrokorovih udjela u Mercatoru i poslovnog udjela u trgovačkom društvu Jamnica mineralna voda d.o.o., koje drži Jamnica.

"Rješenje o ovrsi je doneseno 4. srpnja 2017. godine, a na isto je izvanredna uprava uložila prigovor sukladno procesnim pravilima. No, nakon što je postupak izvanredne uprave priznat u Sloveniji, navedeni ovršni postupci su prekinuti po sili zakona. Izvanredna uprava je o odluci kojom je priznat postupak izvanredne uprave obavijestila sud pred kojim je ovršni postupak pokrenut, i predložen je prekid ovršnog postupka. Odluka suda koji vodi postupak ovrhe o prekidu postupka je u postupku donošenja", navela je izvanredna uprava u izvješću.

Postoje, dodaje se, saznanja i da je Sberbank, Ljubljana, zatražila donošenje privremene mjere o zabrani otuđenja i opterećenja spomenutih poslovnih udjela, ali i da pismena u svezi postupka u povodu takvog zahtjeva nisu zaprimljena, ali će izvanredna uprava poduzeti potrebne korake ako do dostave takvih pismena dođe.

Izvanredna je uprava u izvješću objavila i da su slovenske i hrvatske kompanije iz Sberbank grupe pokrenule ovršne postupke u Srbiji protiv Jamnice s obzirom na udio koji ta kompanija ima u trgovačkom društvu MG Mivela d.o.o. i protiv Konzuma d.d. u pogledu udjela koji ta kompanija ima u trgovačkom društvu Idea d.o.o.

Izvanredna uprava poduzima potrebne korake u svezi ovih postupaka te je podnijela zahtjev za priznavanjem postupka izvanredne uprave u Srbiji, navela je uz ostalo izvanredna uprava u zadnjem mjesečnom izvješću.

Idi na 24sata

Komentari 23

  • ljubica ljubičica_1 17.08.2017.

    Juče na TV govori novinar Nacijonala da će Todorić tužiti državu.Ja se pitam zašto?Pa tog čovjeka i njegovu cjelu obitelj osim unuka i žene što nemaju veze sa biznisom tribaju zatvorit u remetincu.I odizet im svu imovinu u Hrvatskoj i vani .I tribaju biti beskućnici.Zar taj Todorić nezna kolko je zla učinija Hrvatskoj.Pa narod će popizdit ako bude mora vraćat njegovo dugove.Prošla su vremena kada je narod mirovo .To je iza nas.Kolko znam i Todorićev otac je bija lopina završija je u zatvoru jer je opelješijo zadrugu u kojoj je radija.Valjda je njima to u genima.Ali ja ne zelim plaćat njegove dugove ni njegove djece.Plenković i vlada nisu se smjeli uplitat u taj raspašoj.

  • 2 x general 16.08.2017.

    kad todoriću počinje fizikalna terapija kod rusa

  • žaba davi rodu 15.08.2017.

    Sve rasprodati naplatit se a lopova strpat u zatvor ali i dio hrvatske vlade koja je sve to znala

Komentiraj...
Vidi sve komentare