To je to što me zanima!

Scott: Tuđman bio opsjednut idejom obnove Banovine iz '39

Suđenje šestorici bivših političkih i vojnih čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata je najdulje u povijesti Haškog suda. Presudu neće donijeti za manje od godine dana
Vidi originalni članak

Svjedoci su pokazali da je Tuđman bio opsjednut idejom obnove Banovine u njezinim granicama iz 1939., rekao je tužitelj Kenneth Scott u završnoj riječi na suđenju šestorici bivših političkih i vojnih čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata. 

Bivši čelnici Herceg Bosne - premijer Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, zapovjednici HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković, zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić te šef komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić optuženi su za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu protjerivanja muslimansko-bošnjačkog stanovništva iz dijelova BIH.

Tužitelj je ocijenio da su zločini poput pokolja Bošnjaka u Stupnom Dolu ili logor Dretelj u kojem su bili zatočeni posljedica udruženog zločinačkog pothvata da se osnuje velika Hrvatska, prenosi HTV.

- Taj projekt velike Hrvatske osmišljen je "od vrha prema dolje". On je osmišljen pod vodstvom Tuđmana, a optužena su šestorica bili njegovi arhitekti - rekao je Scott.

>>> Izvorni tekst pročitajte OVDJE

Idi na 24sata

Komentari 85

  • JerkoKC 08.02.2011.

    Dobro je Vranjo mislio.Velika država.Koliko se tu može nakrasti?

  • superpolicajac 08.02.2011.

    nevolim komentirati o stvarima koje su bile prije skoro dvadeset godina . ali pročitavši par komentara moram napisati par riječi. kao naprimjer @ mirko i slavko. ako gledamo pristrano na događaje koji su se zbili onda slavko ima pravo. ali ako gledamo neutralno . onda moramo prihvatiti činjenicu da je predsjednik tuđman apsolutno pogriješio u odnosu prema bosni i hercegovini. kao prvo, napravio je grešku što je poslušao šuška i okrenuo se samo hercegovcima, a prema ostalim hrvatima bio je ravnodušan. vjerovatno ćete sad da lupate minuse ali to je činjenica. druga greška mu je bila što je otvoreno stao na stranu miloševića i počeo sa njime dijeliti bosnu.i treća presudna greška mu je bila što je pristao na federaciju muslimana i hrvata i time praktično gurnuo hrvate u bosni muslimanima u ralje. znam bit će sad minusa ali to su vam činjenice i nemojte sad kriviti haški sud. sami smo si krivi za ovakav odnos do naših generala u hagu. a naravno i politika sanadera i ostalih do naših generala koje su praktično prodali da bi na kraju oni bili ti koji su opljačkali to što su ti generali stvorili zajedno sa braniteljima, koje na žalost i danas prepuštaju srbima na milost i nemilost. dokaz purda!!!

  • user_43510 08.02.2011.

    E pa stvarno više čovjek nezna što da kaže! Da nije bilo hrvata u BiH i Hrvatskoj nebi bilo ni Bosne! Za sve perje kojim se Međunarodna Zajednica kiti (Dayton, prekid rata, mirna reintegracija u RH, spriječen pokolj u Bihaću itd) zaslužni su hrvati jer su spriječili neke druge Srebrenice (hrabri Nizozemci predali četnicima 8000 ljudi na klanje)! E pa sada isti ti hrabri Nizozemci i jugonostalgična ekipa iz Europe i Svijeta sudi nedužnima i nagrađuje krvnike (Šljivančanin i slični jugoslavenski državljani došli iz Juge klati u BiH i Hrvatsku), a sebe kiti ordenjem za uspjehe s područja bivše Juge! Nama običnim ljudima RAT NIJE NI TREBAO!

Komentiraj...
Vidi sve komentare