To je to što me zanima!

SDP-ovci danas traže glavnog krivca za poraz na izborima

Do jučer najpopularniji političar, predsjednik na odlasku Ivo Josipović, i njegovi izborni rezultati trebali bi biti glavna tema na današnjoj sjednici Predsjedništva
Vidi originalni članak

Do jučer najpopularniji političar, predsjednik na odlasku Ivo Josipović, i njegovi izborni rezultati trebali bi biti glavna tema na današnjoj sjednici Predsjedništva SDP-a.

U ovom izbornom porazu ogleda se i raspoloženje građana prema vladajućoj stranci, u koju su izgubili povjerenje, zbog čega bi Milanović i partneri lako mogli izgubiti i parlamentarne izbore. SDP-ovci su svjesni trenutačne pozicije na političkoj sceni i trenutačno su u fazi traženja krivca.

Svi na jedno oko zažmire kad se na obzoru uprizori šef stranke pa se okreću prema Zlatku Komadini i Davoru Bernardiću, u čijim gradovima je i ove godine Josipović pobijedio, ali s daleko manjim brojem glasova nego 2009. U Rijeci je dobio s 11.349 glasova manje nego prije pet godina, a u Zagrebu se od Josipovića, a time i od SDP-a, odmaknulo 51.506 građana. Iako se teme današnjeg sastanka Predsjedništva po običaju ne znaju unaprijed, upućeni SDP-ovci tvrde da će na tapeti biti izborni poraz.

- Formiraju se već sad znane, nazovimo ih, tri fronte, od kojih svaka ima svoga kandidata za novog šefa stranke, ali to je sve samo na probnim balonima. Ako smo htjeli smjenu na čelu, za to smo imali priliku kad smo izbacivali Slavka Linića iz stranke. Ako se tad ništa nije dogodilo, vjerujem da ni sad neće. Ma ništa od izvanrednih unutarstranačkih izbora - kaže nam visoko pozicionirani SDP-ovac. Pod tri fronte misli na riječku struju, na čelu sa Zlatkom Komadinom, Tonina Piculu, slavljenika s izbora za Europski parlament, ali SDP-ovca bez stranačke baze, i na Ivu Josipovića, kojeg u fotelju šefa gura kolega Mirando Mrsić. Zasad, prema očekivanjima, samo se priča o promjenama bez ikakvih izgleda za “ozbiljnu akciju”.

Komadina se jedini usudio prije više od pola godine javno suprotstaviti šefu govoreći kako “SDP nije stranka za ambiciozne i frustrirane”. Rekao je da je spreman kandidirati se za čelno stranačko mjesto, ali brzo je ublažio retoriku. No nije odustao od te ideje. Tonino Picula, govoreći kako ne bi imao ništa protiv te funkcije, dao je do znanja da mu Milanovićeva fotelja nije mrska iako je javno opovrgavao kandidaturu. Problem je što iza sebe nema stranačku mašineriju koja bi ga gurala.

- Ivu Josipovića za šefa, uz glavnog inicijatora njegove eventualne kandidature Mrsića, žele Igor Dragovan, Milanka Opačić, Igor Rađenović... Razlog je što svi oni žele zadržati fotelje i ne raditi ništa na demokratizaciji stranke. Suludo je što guraju Josipovića, koji je izgubio izbore koje se nije dalo izgubiti. Pa kakvu bismo to poruku poslali građanima - pita se drugi istaknuti SDP-ovac, koji kaže da nije sklon ni jednoj od tri spomenute opcije.

- Ništa konkretno se danas neće odigrati na sastanku jer, čim se pojavi Milanović, svi će se zavući u puževe kućice. Za javnost će se zaključiti kako smo homogeni i da smo nešto naučili iz ovog poraza te da moramo vratiti povjerenje građana koje smo izgubili. Novi dan, a stara priča - kaže naš izvor.

Idi na 24sata

Komentari 163

  • davorpahic 23.01.2015.

    Evo, ja predlažem da okrive mene. Ja sam već ionako, dokazano kriv za sve i svašta, tak da je meni svejedno, a oni mogu dalje pripremati teren da HDZ što lakše dođe na vlast.

  • ivan bj 1 22.01.2015.

    pa kompletna postava milanovića su krivci jer su totalno nesposobni voditi ovu lijepu državu pa pogledajmo njegove ministre ne zna se koji je nesposobniji jedini koji je nešto radio bio je linić i njega je otjerao

  • DavorMilaković 22.01.2015.

    zna se ko je glavni krivac premijer a onda i sam Josipovič pričo je o nekim promjenama pa šta ih nije napravio imao je priliku a i dosta crveni krvata

Komentiraj...
Vidi sve komentare