To je to što me zanima!

Šef IAEA: Ne mogu potvrditi da su vojnici u Černobilu ozračeni

Dogovorili smo se s Ukrajincima da ćemo im pružiti tehničku podršku. Uzeo sam opremu sa sobom, poput mjerača i postavili smo ih na određenim mjestima, kaže ravnatelj IAEA-e Grossi
Vidi originalni članak

Samo nakon 30 minuta nakon što je sletio s puta iz Ukrajine, glavni ravnatelj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) je stao ispred novinara. U glavnom uredu agencije unutar bečkog UN-a, Rafael Mariano Grossi je odgovorio na sva pitanja o nuklearkama koje se nalaze u ratnoj zoni. 

- Bilo je opservacija i nisam se htio upustiti u proces čitanja izvješća nakon izvješća, okretanja papira za papirom. Otišao sam pogledati kako izgledaju stvari na licu mjesta - rekao je Grossi u UN-ovom uredu ispred predstavnika novinskih agencija. 

IAEA je u bliskim konzultacijama s ukrajinskim vlastima o slanju prve misije pomoći i podrške u nuklearnoj elektrani u Černobilu u sljedećih nekoliko dana nakon što su je napustile ruske trupe. 

HITNA TEHNIČKA POMOĆ Šef IAEA-e u Ukrajini: Nuklearke su u dosad neviđenoj opasnosti

Međutim, nisu mogli potvrditi izvješća o tome da su ruske snage primile visoke doze radijacije dok su bile u zoni Černobila. IAEA traži dodatne informacije kako bi pružila neovisnu procjenu situacije. Od 15 operativnih reaktora u zemlji na četiri lokacije, regulator je rekao da radi devet, uključujući dva u nuklearnoj elektrani Zaporižju pod ruskom kontrolom, četiri u Rivneu, jedan u Hmeljnickom i dva u Južnoj Ukrajini. Ostali reaktori su zatvoreni radi redovnog održavanja.

>> Stanje u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti OVDJE

Što se tiče zaštitnih mjera, iz Agencije su kazali da je situacija ostala nepromijenjena u odnosu na prethodna izvješća. Još uvijek nisu primili daljinski prijenos podataka iz svojih nadzornih sustava instaliranih u nuklearnoj elektrani Černobil, ali su se takvi podaci prenosili u sjedište IAEA-e iz drugih nuklearnih elektrana u Ukrajini.

OD 23. VELJAČE SU TAMO IAEA: Zaposlenici nuklearne elektrane u Černobilu su zbog umora prestali s radom u njoj

- Dogovorili smo se s Ukrajincima da ćemo im pružiti tehničku podršku. Uzeo sam opremu sa sobom, poput mjerača i postavili smo ih na određenim mjestima. Uz to ćemo postaviti i IAEA inspekciju, međutim neće se raditi o velikom broju ljudi - kaže Grossi dodajući kako planovi koji su prethodno postavljeni ne idu po planu kao u mirnim vremenima. 

Direktor IAEA se jutros  sastao i sa ruskim dužnosnicima u Kalinjingradu. Ovo je uslijedilo nakon njegovih jučerašnjih detaljnih razgovora s visokim dužnosnicima ukrajinske vlade u Južnoj ukrajinskoj nuklearnoj elektrani (NPP) kako bi se pregledali konkretni koraci koje je potrebno poduzeti kako bi se hitna tehnička pomoć za nuklearnu sigurnost i sigurnost Ukrajini odmah dostavila.

RUSIJA DEMANTIRA IAEA: Ukrajina tvrdi da Rusija planira preuzeti cijelu kontrolu nad nuklearkom Zaporižja

Ukrajina je jučer izvijestila IAEA-u da su ruske snage koje od 24. veljače kontroliraju nuklearnu elektranu (NPP) u Černobilu pisanim putem prenijele kontrolu nad nuklearnom elektranom na ukrajinsko osoblje i premjestile dva konvoja vojnika prema Bjelorusiji. Treći konvoj također je napustio grad Slavutič, gdje živi mnogo osoblja nuklearne elektrane u Černobilu, i krenuo prema Bjelorusiji. Osim toga, Ukrajina je izvijestila da se na lokaciji nuklearne elektrane u Černobilju, još uvijek nalaze neke ruske snage, ali pretpostavlja se kako spremaju napustiti područje.

S osobljem iz nuklearni također nema puno problema. Svi su motivirani za rad. Grossi je istaknuo kako najveću opasnost predstavlja krađa nuklearnog materijala

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Paulaxx 02.04.2022.

    🍓Lijеp pоzdrav) Zоvem sе Paulа, imаm 24 gоdine) SЕХ mоdel pоčetnik 18+) Vоlim dа sе slіkam gоla)) Оcijenite mоje fоtоgrafije nа lіnku 👉 https://ja.cat/id362704

  • ksenijast 01.04.2022.

    ...evo dosle su im plave kacige...

Komentiraj...
Vidi sve komentare