To je to što me zanima!

Šef instituta Hrvoje Požar: Plan redukcije struje je pripremljen, nadamo se da do toga neće doći

Treba pozvati sve građane u što većem broju, ali i poduzetnike, na mjere štednje. Nikad nije bilo važnije štedjeti energiju nego sada, kako bismo na zimu mogli izbjeći redukcije, kaže Dražen Jakšić
Vidi originalni članak

Ravnatelj energetskog instituta Hrvoje Požar u razgovoru za N1 komentirao je cijene energenata i govorio o tome što nas čeka ove jeseni. Kaže da su cijene struje u veleprodaji višestruko više nego prije godinu dana te da se dio njih prelijeva na leđa potrošača, ali i da kućanstva danas plaćaju daleko nižu cijenu od nabavne.

- Pritisak je u svakom slučaju veliki i zbog utjecaja krize Rusije i Ukrajine, a i sada imamo situaciju da je ovo izuzetno sušna godina u cijeloj Europi i time je smanjena proizvodnja električne energije iz hidroelektrana i to utječe na porast cijena na veleprodajnim tržištima. Kako će se ona odraziti i na cijenu kućanstva ovisi i o odlukama Vlade, ali netko će tu razliku morati platiti. U ovom slučaju veliki je teret na opskrbljivačima, u ovom trenu na HEP-u, koji drži veliki udio na tržištu maloprodaje u Hrvatskoj - kaže.

Smatra da cijena koju plaćamo dugoročno nije održiva i da je nezahvalno prognozirati kako će se kretati cijene. Misli da neće doći do bitnog smanjenja cijena u sljedećem razdoblju i da će ostati na visokim razinama nekoliko mjeseci, a možda i dulje. No pitanje je, kaže, koliko je to održivo za rad energetskih kompanija.

EKO SAVJET Ne koristite neki elektronički uređaj? Isključite ga iz struje

Redukcije struje

Govoreći o redukcijama, nada se da neće doći do tog scenarija, ali ističe da je značajno manja proizvodnja iz hidroelektrana i veća potreba za proizvodnjom iz fosilnih goriva i uvoza.

- Sa sličnom situacijom se susreću mnoge europske zemlje. Ja bih rekao da situacija jest zabrinjavajuća, ali još uvijek nije alarmantna i nadamo se da do redukcija neće trebati doći - kaže.

Dao je i savjet građanima. 

- Treba pozvati sve građane u što većem broju, ali i poduzetnike, na mjere štednje. Nikad nije bilo važnije štedjeti energiju nego sada, kako bismo na zimu mogli izbjeći redukcije, da bi akumulacije bile punije i kako bi skladišta plina bila što punija  - rekao je Jakšić.

ŠTEDNJA! Njemačka u pogon vraća već ugasle elektrane na ugljen

Objasnio je i kako će se redukcije provoditi, bude li ih bilo.

- One se provode prema planu pripravnosti na rizike, koji je izrađen od strane operatora prijenosnog i distribucijskog sustava, trenutno je na odobrenju Europske komisije i on će definirati detaljnije kako bi eventualne redukcije išle. Kod nas dugi niz godina nije bilo redukcija električne energije i nadamo se da nećemo doći u takvu situaciju. Za vrijeme rata je Dalmacija bila odsječena pa su postojale redukcije u određeno doba dana, ali plan redukcije je pripremljen i bit će objavljen kad ga objavi Europska komisija - kaže.

Na pitanje koliko građani mogu doprinijeti, podsjeća da uredba Europske komisije poziva na smanjenje potrošnje plina od 15 posto u zimskom razdoblju i da daje zemljama članicama da same odrede mjere koje bi trebale doći do toga cilja.

- One su zasad dobrovoljne i neobvezujuće, pozivaju građane i poduzetnike na štednju svih oblika energije, ne samo plina. One sigurno mogu doprinijeti promjenom ponašanja, znači, smanjenje temperature grijanja u zimskim mjesecima i povećanje temperature na koju se hladimo u ljetnim mjesecima. Bitno je sada štedjeti, dok još energije ima, kako bismo zimu dočekali spremniji na moguće veće poremećaje u opskrbi - kaže. 

EKO SAVJET Uvijek kuhajte s poklopcem i uštedite električnu energiju

Kaže da imamo dovoljne mogućnosti uvoza plina preko LNG terminala te da se ne očekuju problemi u opskrbi, ali da je problem cijena koja je višestruko veća i koja će se svakako odraziti na krajnje cijene opskrbe plinom.

Ne želi špekulirati o Vladinim mjerama

- Mi kao ustanova pomažemo ministarstvu da ih osmisli i ne bih ih htio unaprijed navoditi, ali ono što najviše možemo svi kao zajednica je da u što većoj mjeri štedimo toplinsku, električnu i sve druge oblike energije, kako bismo što lakše prebrodili sljedeće razdoblje - kaže.

Idi na 24sata

Komentari 22

  • samouprolazu 18.08.2022.

    Hocete ustedu? Ugasite punionice elektricnih igracaka(auta)!!!

  • ferata 17.08.2022.

    opet će sirotinja nastradat...

  • gziratoboli777 17.08.2022.

    više su sankcije pogodile eu nego rusiju,samo iz razloga podilaženja uvjek agresorskoj politici sad,oni imaju svoj interes,tko je stao iza hr u domovinskom ratu,uveli nam embargo,primili milijun izbjeglica,dajton se ni danas ne sprovodi,zasto,amerika ima svoj strateski interes na svakom kontinentu,što očekivati od vještacki stvorene države,istrijebili domicilno stanovnistvo i oni se zaklinju u demokraciju kao i nas plenki

Komentiraj...
Vidi sve komentare