To je to što me zanima!

Šef sudske medicine šokiran: Obdukciju Matijanića obavila patologinja koja nije ovlaštena!

Kolegica patologinja koja je obavila obdukciju nije sudska vještakinja i ona može napisati nalaz, ali ne može dati i mišljenje, rekao je Antonio Alujević, šef Odjela za sudsku medicinu KBC-a Split
Vidi originalni članak

Slučaj tragične smrti novinara Vladimira Matijanića u ponedjeljak je dobio novi zaplet nakon što je Slobodna Dalmacija objavila detalje razgovora s Antonijem Alujevićem, stalnim sudskim vještakom i pročelnkom Odjela za sudsku medicinu pri KBC-u Split. 

'Po čijem nalogu i tko se usudio raditi ovo van radnog vremena?!'

Alujević je u telefonskom razgovoru rekao kako je šokiran jer je obdukcija Vladimira Matijanića obavljena u subotu, van radnog vremena, u kasnim popodnevnim satima oko 18 sati.

Tvrdi i da je obdukciju obavila bolnička patologinja koja nije ovlaštena ni školovana za uzimanje uzoraka za toksikologiju, a kamoli za njihovo interpretiranje. 

UTVRĐUJU I ČINJENICE O LIJEKU Ministarstvo poslalo inspekciju u splitske zdravstvene ustanove koje su zbrinjavale Matijanića

'Kolegica uopće nije ovlaštena za to'

- Kolegica patologinja koja je obavila obdukciju nije sudska vještakinja i ona može napisati nalaz, ali ne može dati i mišljenje - rekao je Alujević.

Poručio je i kako on uopće nije obaviješten da će obdukcija biti obavljena, a o tome nije obaviješten ni prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, predstojnik splitske patologije.

- Mene kao prvog čovjeka sudske medicine u KBC-u Split zanima po čijem je nalogu obavljena obdukcija, tko je to naredio, a još više tko se to usudio narediti van radnog vremena, u subotu poslijepodne u 18 sati? - rekao je. 

Kaže da se ovdje ne radi o liječničkoj taštini već o protokolu i da obdukciju mora raditi specijalist sudske medicine, koji uz to mora biti i od strane Županijskog suda imenovan stalnim sudskim vještakom, a nikako ne bolnički patolog. 

KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI Matijanićeva smrt raskrinkala je zdravstveni sustav. Može li ga promijeniti? Odakle krenuti?

'Ovo može pasti na sudu'

- Patolog može obaviti obdukciju ako u gradu, u kojemu se obavlja obdukcija nema specijalista sudske medicine, što u Splitu nije slučaj, jer osim mene u Splitu je takva osoba i prof. dr. sc. Marija Definis, kao i prof. dr. sc. Šimun Anđelinović - rekao je.

Pojasnio je kako se obdukcije najčešće rade unutar 24 do 48 sati, a da ih nastoje obaviti što je prije moguće, a ako to traži i istraga policije, onda se može obaviti i žurno. 

- Iz ove obdukcije sigurno proizlaze istražne radnje i zbog toga ona nije smjela biti obavljena na ovakav način - zaključuje dr. Antonio Alujević

Idi na 24sata

Komentari 226

  • pčela 09.08.2022.

    Koja muljaža. Neko se ustrtario i to jako.

  • 09.08.2022.

    Nije to ni blizu CSI. Pravilnom analizom bi se vidjelo da li ima antitijela na koronu. Tvari i lijekove koje je uzimao. Osobe ispod 50 god. imaju 0,05% šansu da umru od korone. Države po svijetu iskorištavaju komorbiditete.Našlo bi se vjerojatno da ima i previše paracetamola i brufena, temperatura se nebi trebala spuštati prije 39 kod korone jer temperatura koristi.

  • TAKE IT BACK 09.08.2022.

    Inače, to je ta čuvena amrikanizacija hrvatskog zdravstva. Bitan je samo profit, pacijenti su nužno zlo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare